11 Ekim 2016 Salı

Akhardal (Sinapis alba)

Akhardal Brassicaceae familyasından tek yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz'dir. Tüm Avrupa ülkelerinin topraklarında, Sibirya, Kuzey Afrika, Çin ve Kuzey Amerika ülkelerinde rastlanır. Yabancı ot olarak bazı ülkelerde tarlalarda görülür. Kültür bitkisi olarak ise  İsviçre, Danimarka, Hollanda ve başka ülkelerde yetiştirilir.

Akhardal 100-120 cm'ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Dalları birbirinden aralıklı şekildedir. Çiçekleri salkım şekillidir. Açık sarı veya beyaz çiçekleri vardır. Meyveleri silindir şekilli, kabarık ve yassıdır.


Bitki diğer bazı hardal türlerine göre, soğuğa daha çok dayanıklıdır. Tohumları 1-2 derecede çimlenmeye başlar. Çimler eksi 6 derecede uzun bir süre zarar görmeden gelişebilirler. Kuraklığa fazla dayanıklı değildir, toprak konusunda pek seçiciliği yoktur. Tohumlarla üretilir.

Akhardalın tohumlarında sinalbin glikoziti ve yağ bulunur. Yağı sıvı halinde olup, koyu sarı renktedir, hoş bir kokuya ve kendine özgü acımsı bir tada sahiptir. Bitkiden hazırlanan preparatlar skleroz, hipertansiyon, karaciğer ve safra kesesi, sindirim bozukluklarında, şişlik, romatizma, egzama ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.


Bitkinin tohumları gıda ürünlerinin uzun süreli saklanması için katkı maddesi olarak kullanılır. Bu tohumlardan elde edilen yağlar gastronomide, gıda ve kimya sanayisinde kullanılır. Ayrıca tohumlar konserve ve yemeklere konulur. Bazı ülkelerde akhardalın genç yaprakları salata ve çorbalara ilave edilir. İyi bir bal ve yem bitkisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.