Akhardal Brassicaceae familyasından tek yıllık otsu bir
bitkidir. Anavatanı Akdeniz'dir. Tüm Avrupa ülkelerinin topraklarında, Sibirya,
Kuzey Afrika, Çin ve Kuzey Amerika ülkelerinde rastlanır. Yabancı ot olarak
bazı ülkelerde tarlalarda görülür. Kültür bitkisi olarak ise İsviçre, Danimarka, Hollanda ve başka
ülkelerde yetiştirilir.
Akhardal 100-120 cm'ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir.
Dalları birbirinden aralıklı şekildedir. Çiçekleri salkım şekillidir. Açık sarı
veya beyaz çiçekleri vardır. Meyveleri silindir şekilli, kabarık ve yassıdır.
Bitki diğer bazı hardal türlerine göre, soğuğa daha çok
dayanıklıdır. Tohumları 1-2 derecede çimlenmeye başlar. Çimler eksi 6 derecede
uzun bir süre zarar görmeden gelişebilirler. Kuraklığa fazla dayanıklı
değildir, toprak konusunda pek seçiciliği yoktur. Tohumlarla üretilir.
Akhardalın tohumlarında sinalbin glikoziti ve yağ bulunur.
Yağı sıvı halinde olup, koyu sarı renktedir, hoş bir kokuya ve kendine özgü
acımsı bir tada sahiptir. Bitkiden hazırlanan preparatlar skleroz, hipertansiyon,
karaciğer ve safra kesesi, sindirim bozukluklarında, şişlik, romatizma, egzama
ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
Bitkinin tohumları gıda ürünlerinin uzun süreli saklanması
için katkı maddesi olarak kullanılır. Bu tohumlardan elde edilen yağlar
gastronomide, gıda ve kimya sanayisinde kullanılır. Ayrıca tohumlar konserve ve
yemeklere konulur. Bazı ülkelerde akhardalın genç yaprakları salata ve
çorbalara ilave edilir. İyi bir bal ve yem bitkisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder