11 Ekim 2016 Salı

Tarla hardalı / Yabani hardal (Sinapis arvensis)

Tarla hardalı veya Yabani hardal Brassicaceae familyasından tek yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri sarıdır. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar, Temmuz-Ağustos gibi meyve verir. Tohumlarının çimlenmesi için en az 2-4 derece sıcaklık olmalıdır, optimum sıcaklık ise 14-20 derecedir. Avrupa, Kuzey Afrika, Anadolu, Orta Asya, İran, Afganistan, Kuzey Amerika, Kafkasya, Batı ve Doğu Sibirya, Uzak Doğu'da yetişir.


Tarla hardalı ışık ve sıcağı sever. İşlenmiş topraklarda daha iyi yetişir. Bitki zehirlidir, özellikle çiçeklenme sonrası zehri ortaya çıkar. Tohumları ve diğer bölümleri toksik özelliklidir. Zehirlenme belirtileri: Genel depresyon, uyuşukluk, ateş, hırıltı (ağrılı), ishal, kas krampları, göz bebeklerinin büyümesi, sürekli idrara çıkma.


Yabani hardal tohumu % 30 yağ içerir, bu yağ aydınlatma ve sabun yapımında kullanılır. Bu hardalla beslenen evcil hayvanların sütü ve yağında hoş olmayan tat ortaya çıkar ve hayvanlarda bağırsak hastalığına neden olabilir. Tarla hardalı iyi bir bal bitkisidir. Yeşil gübre olarak kullanımı uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.