Keçi ayağı Apiaceae familyasından çok yıllık otsu bir
bitkidir. Verimli topraklarda, karışık ormanlarda, çalılıkların arasında ve
tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Gölgeye dayanıklıdır. Karanlık bölgelerde
boylanır ama çiçek açmaz. Keçi ayağı yemeklerde, tıbbi amaçlarla ve yem bitkisi
olarak kullanılır. Taze keçiayağı otu kavrularak ıspanak gibi yemeği yapılarak
tüketilir. Bazı bölgelerde çorbası da yapılmaktadır.
Keçi ayağının faydaları:
Taze keçi ayağı yapraklarının çayı yapılıp 10 dakika
demlenip içilirse romatizma ve siyatik ağrılarını yok eder.
Gut hastalığında taze yapraklar ezilir ve ağrıyan yerlere
sarılır.
Keçi ayağı yağı mikrop öldürücü ve antiseptik özelliğe
sahiptir. Kulak ağrılarında 1 ölçü keçi ayağı yağı 3 ölçü susam yağı ile
karıştırılır ve biraz ısıtılır. Kulağa 2-3 damla damlatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder