1 Ekim 2016 Cumartesi

Keçi Ayağı (Aegopodium Podagraria L.)

Keçi ayağı Apiaceae familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Verimli topraklarda, karışık ormanlarda, çalılıkların arasında ve tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Gölgeye dayanıklıdır. Karanlık bölgelerde boylanır ama çiçek açmaz. Keçi ayağı yemeklerde, tıbbi amaçlarla ve yem bitkisi olarak kullanılır. Taze keçiayağı otu kavrularak ıspanak gibi yemeği yapılarak tüketilir. Bazı bölgelerde çorbası da yapılmaktadır.


Keçi ayağının faydaları:

Taze keçi ayağı yapraklarının çayı yapılıp 10 dakika demlenip içilirse romatizma ve siyatik ağrılarını yok eder.

Gut hastalığında taze yapraklar ezilir ve ağrıyan yerlere sarılır.


Keçi ayağı yağı mikrop öldürücü ve antiseptik özelliğe sahiptir. Kulak ağrılarında 1 ölçü keçi ayağı yağı 3 ölçü susam yağı ile karıştırılır ve biraz ısıtılır. Kulağa 2-3 damla damlatılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.