25 Ekim 2016 Salı

Kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum)

Kırmızı frenk üzümü Grossulariaceae familyasından çalı bitkisi olup meyveleri kırmızıdır ve küçük salkımlarda yer alırlar. Mayıs ayında çiçeklenir, Temmuz-Ağustos'ta meyveleri olgunlaşır. İlk zamanlarda kırmızı frenk üzümü tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Gıda amaçlı kullanımı daha fazla son dönemlere aittir. Günümüzde bitkinin birçok çeşidi bilinmektedir ve tropikal iklim kuşağı dışında hemen hemen her yerde yetiştirilir.

Kırmızı frenk üzümü süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Çiçekleri ufaktır. Önce çiçek daha sonra yaprak açar. Meyvelerinin ekşimsi bir tadı vardır.

İçeriğinde şeker, organik asitler, pektin, aşı ve boya maddesi, selüloz, azotlu madde, pentozanlar bulundurur. C vitaminin miktarı kısmen azdır.


Kırmızı frenk üzümü gastronomide kullanılır; meyve suyu, komposto, reçel, jöle, likör, şarap ve diğer ürünlerde yer alır. Kısa süreli muhafaza etmek için şekerle dondurulur. Meyvelerinden diyet ve çocuk beslenmesinde yararlanılır.

Kırmızı frenk üzümü suyu susuzluğa iyi gelir. Meyveleri ve suyu iştah açar. Bağırsağı çalıştırır ve kronik kabızlıkta kullanılabilir. Suyu soğuk algınlığında terletici olarak kullanılır, vücuttan gereksiz tuzları dışarı atar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.