Kırmızı frenk üzümü Grossulariaceae familyasından çalı
bitkisi olup meyveleri kırmızıdır ve küçük salkımlarda yer alırlar. Mayıs
ayında çiçeklenir, Temmuz-Ağustos'ta meyveleri olgunlaşır. İlk zamanlarda
kırmızı frenk üzümü tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Gıda amaçlı kullanımı
daha fazla son dönemlere aittir. Günümüzde bitkinin birçok çeşidi bilinmektedir
ve tropikal iklim kuşağı dışında hemen hemen her yerde yetiştirilir.
Kırmızı frenk üzümü süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Çiçekleri ufaktır. Önce çiçek daha sonra yaprak açar. Meyvelerinin ekşimsi bir
tadı vardır.
İçeriğinde şeker, organik asitler, pektin, aşı ve boya
maddesi, selüloz, azotlu madde, pentozanlar bulundurur. C vitaminin miktarı
kısmen azdır.
Kırmızı frenk üzümü gastronomide kullanılır; meyve suyu,
komposto, reçel, jöle, likör, şarap ve diğer ürünlerde yer alır. Kısa süreli
muhafaza etmek için şekerle dondurulur. Meyvelerinden diyet ve çocuk
beslenmesinde yararlanılır.
Kırmızı frenk üzümü suyu susuzluğa iyi gelir. Meyveleri ve
suyu iştah açar. Bağırsağı çalıştırır ve kronik kabızlıkta kullanılabilir. Suyu
soğuk algınlığında terletici olarak kullanılır, vücuttan gereksiz tuzları
dışarı atar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder