Bektaşi üzümü tüm dünyada yaygın bir şekilde tüketilen
üzümsü meyvedir. Bileşiminde bulunan mineraller ve meyve asidi açısından da
aranan bir tür olmaktadır.
Bektaşi üzümü Grossulariaceae familyası ve Ribes cinsinden
çalımsı bir bitkidir. Doğal olarak Akdeniz ve Batı Asya'nın sağlık alanlarında
bulunmaktadır. Değişik formları Kafkasya, Çin başta olmak üzere Kuzey
Afrika'dan İskandinav ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada yayılmıştır.
Bektaşi üzümü çok yıllık, yaz aylarında yeşil kalan bir
bitkidir. Nisan Mayıs aylarında çiçek açar. Meyveleri yuvarlak, elips, yumurta,
ters yumurta ve yuvarlağımsı basık biçimlerdedir. Bunların içinde en fazla
yuvarlak meyveli olanına rastlanır. Başlıca olarak yeşil, sarı ve kırmızı
renkleri bulunur. Meyveleri taze tüketildiği gibi konserve ve marmelat
yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca reçel ve turta yapımında da meyvelerinden
yararlanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder