25 Ekim 2016 Salı

Bektaşi üzümü (Ribes uva-crispa)

Bektaşi üzümü tüm dünyada yaygın bir şekilde tüketilen üzümsü meyvedir. Bileşiminde bulunan mineraller ve meyve asidi açısından da aranan bir tür olmaktadır.

Bektaşi üzümü Grossulariaceae familyası ve Ribes cinsinden çalımsı bir bitkidir. Doğal olarak Akdeniz ve Batı Asya'nın sağlık alanlarında bulunmaktadır. Değişik formları Kafkasya, Çin başta olmak üzere Kuzey Afrika'dan İskandinav ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada yayılmıştır.



Bektaşi üzümü çok yıllık, yaz aylarında yeşil kalan bir bitkidir. Nisan Mayıs aylarında çiçek açar. Meyveleri yuvarlak, elips, yumurta, ters yumurta ve yuvarlağımsı basık biçimlerdedir. Bunların içinde en fazla yuvarlak meyveli olanına rastlanır. Başlıca olarak yeşil, sarı ve kırmızı renkleri bulunur. Meyveleri taze tüketildiği gibi konserve ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca reçel ve turta yapımında da meyvelerinden yararlanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.