25 Ekim 2016 Salı

Yumrulu taşkıran (Saxifraga graeca Boiss.)

Yumrulu taşkıran Orta ve Kuzey Avrupa kökenli bir bitkidir. Yoğun çalılar oluşturan çok yıllık otsu bir bitkidir. 10-30 cm'ye kadar boylanır. Vejetatif sürgünleri kısadır yoğun rozetler oluştururlar. Dik gövdelidir. Yaprakları 0,6-2,5 cm uzunluğunda ve 1-5 cm genişliğindedir. Çiçekleri 1,5 cm uzunluğunda, kâse şeklinde, beyazdır, çiçek salkımına toplanır. Haziran ayında çiçeklenir. Eksi 29 derece donlara dayanıklıdır. Çayır yamaçları ve tepeler, seyrek ormanlar, kanallar boyunca, çayırlarda yetişir.

 


Tedavi amacıyla bitkinin gövde, yaprak ve çiçekleri kullanılır. Yapraklarında karbonhidrat bulunur; glikoz, früktoz, sedoheptuloz, rafinoz, sükroz; fenol ve arbutin türevi; ellajik asit; flavonoidler (myricetin, quercetin), leukoanthocyanidinler (leucocyanidin, leykodelfinidin) barındırır. Homeopatide taze çiçekli bitkiler ya da özü kullanılır. Yumrulu taşkıran otu demlenerek üriner ve safra taşı, kolit, sarılık; dışarıdan kronik döküntüler için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.