25 Ekim 2016 Salı

Narın faydaları

Narın faydaları saymakla bitmez. İçinde bulundurduğu mineral ve vitaminler sayesinde sadece lezzetli bir besin olmakla kalmayıp aynı zamanda şifalı bir meyvedir. Bugünkü yazımızda narın faydalı yönlerinden bahsedeceğiz.

Narın faydaları nelerdir?

Kanseri önler: Narın içeriğinde bulunan büyük ölçüde antioksidanlar, A ve C vitaminleri, aynı zamanda demir, serbest radikallere karşı savaşır ve hücrelere zarar vermelerini engeller.

Kalp hastalıklarını önler: Nar suyu kötü kolesterolün miktarını azaltır ve kalpte kan dolaşımını artırarak daha sağlıklı hale getirir.

Bağışıklığı güçlendirir: Orta boyutta bir nar günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 15 ni karşılar.


Cildi sağlıklı hale getirir: C vitamini cilt elastikiyetini koruyan kolajen üretimine yardımcı olur. Nar tohumlarından elde edilen yağ deriye sürüldüğünde hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur, donuk ve ölü cilt hücrelerini temizler ve cilde sağlıklı bir ışıltı kazandırır.

Kemik sağlığını geliştirir: Günlük olarak nar tüketirseniz, kemiklere gücü aktarabilir ve osteoartrit gibi kemik hastalığını önleyebilirsiniz.

Damarları temizler: Damarların iç duvarlarında yaşla birlikte bir takım plaklar ortaya çıkar. Günlük beslenmede yer alan nar bunların doğal bir şekilde kaldırılmasına yardımcı olur.

Tansiyonu düşürür: Günlük olarak nar suyu tüketimi kan basıncının yüzde 5oranında düşürülmesine yardımcı olur. Bu inme olaylarını engeller.

Diş plaklarını azaltır: Plakların nedeni ağız boşluğunda yaşayan bakterilerdir. Çalışmalar narın içinde bulunan maddelerin bakteri kolonizasyonunu durdurduğunu göstermiştir.

İshali önler: Nar büzücü özelliği ile ishal tedavisi için mükemmel bir araçtır. Ama kabızlığa neden olabilir, bundan dolayı çok fazla tüketmeyin, dikkatli olun.

Kilo kontrolüne yardımcı olur: Antioksidan ve vitaminlerin yanı sıra nar ayrıca lif içerir. Bu kombinasyon beslemeyi dengelemeye ve kilo vermeye yardımcı olur.

Hücre hasarını önler: Düzenli nar tüketimi vücudunuzda bulunan hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar.

Alzheimer hastalığı riskini azaltır: Nar Alzheimer hastalığı olasılığını azaltır ya da zaten var olan hastalığın gelişimini yavaşlatır. Nar beyin fonksiyonunu iyileştirir ve günlük aktivitelerde daha aktif hale getirmeye yardımcı olur.

Cilt sağlığını destekler: Narda bulunan bileşikler, fibroblastların büyümesine yardım ederek cildin yumuşaklığını ve esnekliğini artırır.

Hücre yenilenmesine yardımcı olur: Cilt lezyonları sıklıkla pigmentasyon sorunlarına yol açmaktadır. Bu sorunun çözümüne nar yardımcı olabilir;  dermal ve epidermal hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır ve korur ve doku onarımı ve yara iyileşmesini teşvik eder.

Akneyi iyileştirir: Akne sindirim sorunları veya hormonal dengesizlikler nedeniyle oluşur. Narda bulunan C vitamini aknenin ana nedeni olan sebum üretimini düzenler. Nar suyu sivilceden etkilenen bölgelere haricen uygulanabilir, bu yaraları da önleyecektir.

Kuru cildi iyileştirir: Nar kullanımı, pürin ve omega-5 yağ asidi içerdiğinden, kuru çatlamış ve tahriş olmuş cildi yatıştırır.  Bu maddeler cildi nemlendirir ve nem kaybını önler.

Yağlı ve karma ciltler için faydalıdır: Nar yağı yağlı ciltler için harika bir üründür, bu nedenle sık sık akneye eğilimli ciltler için hazırlanmış kozmetiklerde kullanılır.

Yaşlanmayı önler: Nar suyu güneşte kalma ve yaşlanma ile zarar görmüş cilt için yararlıdır. Nar yağı kırışıklıkları azaltır, epidermisi güçlendirmeye yardımcı olur.

Güneşten korur: Narda bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı cildi korur, cilt kanseri önler, güneş yanığını rahatlatır ve güneş hasarı belirtilerini azaltır.

Saç köklerini güçlendirir: Nar özü genellikle saç dökülmesi tedavisinde kullanılır ve saçları güçlü, kalın ve sağlıklı hale getirir. Aynı zamanda bu sayede büyümeyi uyarır, kafa derisinin kan dolaşımını artırır.

Kabaran saçlara iyi gelir: Nar yağı,  kıvırcık ve dalgalı saçları düzenlemeye yardımcı olur. Karışıklıkların çözülmesine yardımcı olur ve saç görünümünü iyileştirir, saçı nemlendirir.

Nar nasıl seçilir?

Nar seçerken taze renk ve aromaya sahip dolgun ve büyük meyve olmasına özen gösterin. Üzerinde noktaları olmayan ince ve sert kabuğa sahip olmalıdır. Büyük meyveler küçüklerinden daha suludur. Taneleri boyut olarak mısır taneleri kadardır, kırmızımsı ve parlak renge sahiptirler.

Kabuk renginin kırmızı olması şart değil. Meyve kırmızı veya kırmızımsı kahverengi olabilir, bu tadını etkilemez.

Nar hasattan sonra olgunlaşan bir meyve olmadığından olgun meyveleri almak gerekir.

Nar nasıl saklanılır?


Oda sıcaklığında narlar iki haftaya kadar kalabilirler. Soğuk ortamlarda bir aya kadar tazeliklerini koruyabilirler. Narı bütün halde dondurmanız tavsiye edilmez, ancak kapalı bir pakette taneler bir yıla kadar dondurulabilir. Taze meyve suyu buzdolabında saklanır ve iki üç gün içinde kullanılmalıdır. Kesilmiş nar 4 gün içinde tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.