Narın faydaları saymakla bitmez. İçinde bulundurduğu mineral
ve vitaminler sayesinde sadece lezzetli bir besin olmakla kalmayıp aynı zamanda
şifalı bir meyvedir. Bugünkü yazımızda narın faydalı yönlerinden bahsedeceğiz.
Narın faydaları nelerdir?
Kanseri önler: Narın içeriğinde bulunan büyük ölçüde antioksidanlar,
A ve C vitaminleri, aynı zamanda demir, serbest radikallere karşı savaşır ve
hücrelere zarar vermelerini engeller.
Kalp hastalıklarını önler: Nar suyu kötü kolesterolün
miktarını azaltır ve kalpte kan dolaşımını artırarak daha sağlıklı hale
getirir.
Bağışıklığı güçlendirir: Orta boyutta bir nar günlük C
vitamini ihtiyacının yüzde 15 ni karşılar.
Cildi sağlıklı hale getirir: C vitamini cilt elastikiyetini
koruyan kolajen üretimine yardımcı olur. Nar tohumlarından elde edilen yağ
deriye sürüldüğünde hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur, donuk ve ölü cilt
hücrelerini temizler ve cilde sağlıklı bir ışıltı kazandırır.
Kemik sağlığını geliştirir: Günlük olarak nar tüketirseniz,
kemiklere gücü aktarabilir ve osteoartrit gibi kemik hastalığını
önleyebilirsiniz.
Damarları temizler: Damarların iç duvarlarında yaşla
birlikte bir takım plaklar ortaya çıkar. Günlük beslenmede yer alan nar
bunların doğal bir şekilde kaldırılmasına yardımcı olur.
Tansiyonu düşürür: Günlük olarak nar suyu tüketimi kan
basıncının yüzde 5oranında düşürülmesine yardımcı olur. Bu inme olaylarını
engeller.
Diş plaklarını azaltır: Plakların nedeni ağız boşluğunda
yaşayan bakterilerdir. Çalışmalar narın içinde bulunan maddelerin bakteri
kolonizasyonunu durdurduğunu göstermiştir.
İshali önler: Nar büzücü özelliği ile ishal tedavisi için
mükemmel bir araçtır. Ama kabızlığa neden olabilir, bundan dolayı çok fazla
tüketmeyin, dikkatli olun.
Kilo kontrolüne yardımcı olur: Antioksidan ve vitaminlerin
yanı sıra nar ayrıca lif içerir. Bu kombinasyon beslemeyi dengelemeye ve kilo
vermeye yardımcı olur.
Hücre hasarını önler: Düzenli nar tüketimi vücudunuzda
bulunan hücrelerin sağlıklı olmasını sağlar.
Alzheimer hastalığı riskini azaltır: Nar Alzheimer hastalığı
olasılığını azaltır ya da zaten var olan hastalığın gelişimini yavaşlatır. Nar
beyin fonksiyonunu iyileştirir ve günlük aktivitelerde daha aktif hale
getirmeye yardımcı olur.
Cilt sağlığını destekler: Narda bulunan bileşikler,
fibroblastların büyümesine yardım ederek cildin yumuşaklığını ve esnekliğini
artırır.
Hücre yenilenmesine yardımcı olur: Cilt lezyonları sıklıkla
pigmentasyon sorunlarına yol açmaktadır. Bu sorunun çözümüne nar yardımcı
olabilir; dermal ve epidermal hücrelerin
yenilenmesini kolaylaştırır ve korur ve doku onarımı ve yara iyileşmesini
teşvik eder.
Akneyi iyileştirir: Akne sindirim sorunları veya hormonal
dengesizlikler nedeniyle oluşur. Narda bulunan C vitamini aknenin ana nedeni
olan sebum üretimini düzenler. Nar suyu sivilceden etkilenen bölgelere haricen
uygulanabilir, bu yaraları da önleyecektir.
Kuru cildi iyileştirir: Nar kullanımı, pürin ve omega-5 yağ
asidi içerdiğinden, kuru çatlamış ve tahriş olmuş cildi yatıştırır. Bu maddeler cildi nemlendirir ve nem kaybını
önler.
Yağlı ve karma ciltler için faydalıdır: Nar yağı yağlı
ciltler için harika bir üründür, bu nedenle sık sık akneye eğilimli ciltler
için hazırlanmış kozmetiklerde kullanılır.
Yaşlanmayı önler: Nar suyu güneşte kalma ve yaşlanma ile
zarar görmüş cilt için yararlıdır. Nar yağı kırışıklıkları azaltır, epidermisi
güçlendirmeye yardımcı olur.
Güneşten korur: Narda bulunan antioksidanlar, serbest
radikallere karşı cildi korur, cilt kanseri önler, güneş yanığını rahatlatır ve
güneş hasarı belirtilerini azaltır.
Saç köklerini güçlendirir: Nar özü genellikle saç dökülmesi
tedavisinde kullanılır ve saçları güçlü, kalın ve sağlıklı hale getirir. Aynı
zamanda bu sayede büyümeyi uyarır, kafa derisinin kan dolaşımını artırır.
Kabaran saçlara iyi gelir: Nar yağı, kıvırcık ve dalgalı saçları düzenlemeye
yardımcı olur. Karışıklıkların çözülmesine yardımcı olur ve saç görünümünü
iyileştirir, saçı nemlendirir.
Nar nasıl seçilir?
Nar seçerken taze renk ve aromaya sahip dolgun ve büyük
meyve olmasına özen gösterin. Üzerinde noktaları olmayan ince ve sert kabuğa
sahip olmalıdır. Büyük meyveler küçüklerinden daha suludur. Taneleri boyut
olarak mısır taneleri kadardır, kırmızımsı ve parlak renge sahiptirler.
Kabuk renginin kırmızı olması şart değil. Meyve kırmızı veya
kırmızımsı kahverengi olabilir, bu tadını etkilemez.
Nar hasattan sonra olgunlaşan bir meyve olmadığından olgun
meyveleri almak gerekir.
Nar nasıl saklanılır?
Oda sıcaklığında narlar iki haftaya kadar kalabilirler.
Soğuk ortamlarda bir aya kadar tazeliklerini koruyabilirler. Narı bütün halde
dondurmanız tavsiye edilmez, ancak kapalı bir pakette taneler bir yıla kadar
dondurulabilir. Taze meyve suyu buzdolabında saklanır ve iki üç gün içinde
kullanılmalıdır. Kesilmiş nar 4 gün içinde tüketilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder