24 Ekim 2016 Pazartesi

Kıvırcık sardunya (Pelargonium crispum)

Kıvırcık sardunyanın köken, Güney Afrika2dır. 60-90 cm boyunda çalımsı veya yarı çalımsı bir bitkidir. Açık alanda bir yıllık olarak yetiştirilir. Gövdesi dik, sık dallı, ince ve tüylüdür. 1,2-3 cm uzunluğundaki yaprakları iki sıra halinde dizilmiştir, melissa veya limon aromasına sahiptirler. Haziran-Eylül aylarında çiçeklenir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir. 1774 yılından beri kültürdedir. Çok dekoratiftir.

Birçok ülkede sardunya iç mekân bitkisi olarak yetiştirilir. Bitkinin bilimsel adı Yunanca pelagros kelimesinden türemiş ve leylek anlamına gelir, meyvesinin şeklinin kuşun uzun gagasını anımsattığından dolayı bu ismi almıştır.


Kıvırcık sardunya çoğu sardunya bitkisi gibi sıcağı sever. Evlerde yetiştirildiğinde havalandırmanın unutulmaması gerekir. Çok fazla sulama gerektirmez, toprak hafif kuru kalmalıdır.


Kıvırcık sardunyanın süs bitkisi olması dışında farklı kullanım alanları da vardır. Yaprakları yenilebilir ve salat ve keklere konulur. Ayrıca yaprakları çok aromatiktir, kurutulup kokulu çiçek olarak kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.