24 Ekim 2016 Pazartesi

Turnagagası / Leylekgagası (Geranium robertianum)

Turnagagası Geraniaceae familyasından tıbbi bir bitkidir. Kendine has kokusu özellikle yaprakları ovulduğunda daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bitki 20-50 cm boylanır. Yeşil ince sürgünleri sıkça tüylerinden dolayı kırmızımsı renk alır. Çiçekleri kırmızıdır. Çiçeklenme sonrasında meyvesi gelişir. Mayıs-Eylül aylarında çiçek açar. Oldukça yaygın bir bitkidir. Nemli, gölgeli çalılıkları, ıslak kayalar ve taşları tercih eder. Hatta eski ağaç çatlaklarında, yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlarda görülebilir.


Genellikle turnagagasının çiçeklenme sırasında toplanan otu kullanılır. Ot kökünden kesilerek demetler haline getirilip kurutulur. Ancak köklerinin de uygulamam alanı bulunmaktadır. Kökler erken ilkbahar veya geç sonbaharda toplanır, topraktan temizlenir ve kurutulur.

Tanen (özellikle köklerinde boldur), acı madde, uçucu yağ (taze bitki), organik asit içerir. Köklerinden hazırlanan preparat iç kanamalarda hemostatik bir madde olarak kullanılır.


Turnagagası eski dönemlerden beri halk hekimliğinde kullanılmıştır. Taze sıkılmış suyu veya kurutulmuş bitkinin haşlaması burun, menstruasyon, hemoroid gibi çeşitli kanamalarda kullanılmıştır. Ayrıca boğazda ağrı, diş eti ve ağız iltihabı, sarılık, ödem, ishal gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde de bitkinin su ve haşlama suyundan yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.