Mercimek baklagiller familyasından tek yıllık bir bitkidir.
Vatanı Avrupa ve Asya'dır. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Eski Mısır
piramitlerinde bile mercimeğin kalıntıları bulunmuştur. Yaprakları yeşil,
çiçekleri beyaz, pembe, mor renktedir. Tohumlarının boyutuna göre iri ve ufak
tohumlu mercimekler vardır. En çok bilinen türleri kırmızı, sarı, yeşil
mercimektir. Mercimek en çok Avrupa, Asya, Afrika ülkelerinde yayılmıştır.
Sıcakları seven bitki olduğu için sıcak yerlerde daha çok yetişir. Haziran,
Temmuz aylarında çiçek, Ağustos-Eylül aylarında ise meyve verir.
Mercimek sadece proteinle değil, nişasta açısından da
zengindir. Mercimeğin içeriğinde % 30 kadar protein, % 60 kadar nişasta
mevcuttur. Ayrıca, B1, B2, B9 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor mineralleri
bulundurur. Mercimeğin içerdiği protein etin içeriğinde bulunan proteinden daha
fazladır.
Eski dönemde mercimek ilaç bitkisi olarak da kullanılmıştır.
Eski Roma'da mide bağırsak ilacı olarak kullanılmış ve en iyi sakinleştirici
ilaç olarak da alınmıştır.
Günümüzde mercimeğin sadece kendisi değil, unu da yaygın
olarak kullanılmaktadır.
Mercimeğin Faydaları:
- Bağışıklığın güçlenmesi
- Kalp damar hastalıklarının tedavisi
- Mide bağırsak hastalıklarının tedavisi
- Negatif enerjinin azalması
- Kansızlığın giderilmesi
- Şekerin miktarının azalması
- Kolesterolün miktarının azalması
- Böbrek taşlarının düşürülmesi
- tansiyonun düşürülmesi
- Karaciğer hastalıklarının tedavisi
- Kanın zararlı maddelerden temizlenmesi
- Kemiklerin güçlenmesi
- Sinirlerin güçlenmesi
- Kas ağrılarının giderilmesi
Ayrıca mercimek, antikanserojen ve antioksidan özellikleri
ile de bilinmektedir.
Mercimek gastronomide yaygın olarak kullanılır; mercimek
çorbası, mercimekli pilav, mercimek köftesi başta olmak üzere çeşitli
yemeklerde kullanılır. İçeriğinde bol miktarda protein bulunduğundan et yerine
beslenmeye dâhil edilir.
Halk hekimliğinde de mercimeğin kullanımı yaygındır.
Mercimek unu tereyağı ile karıştırılarak yanıkların, yumurta ile hazırlanmış
lapası yaraların iyileştirilmesinde kullanılır. Haşlama suyu böbrek taşı
hastalarına içirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder