Yumrulu mürdümük baklagiller familyasından yumruları olan
çok yıllık otsu bir bitkidir. Koşkoz veya kosgüç olarak da bilinir. Avrupa,
Kuzey-Batı Çin, Uzakdoğu, Kafkasya, Sibirya, Altay, Orta Asya'da yayılmıştır.
Tarlalarda istilacı ot olarak ortaya çıkar, bozkır meralarda, orman kenarları
ve çalılıklarda görülür.
Yumrulu mürdümük otu protein, vitaminler ve tokoferol
içerir. Yumruları gıda olarak kullanılır, turpu anımsatan acımsı bir tadı
vardır. Bazı bölgelerde tuzlu suda haşlayıp yemeklerde kullanırlar. Yeşil
yaprakları salatalara konulur. Yeni Zelanda ve Hollanda'da gıda ürünü olarak
kültürü yapılmaktadır.
Süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Yumrulu mercimek ayrıca Kafkasya, Volga bölgesi ve Batı
Sibirya'nın halk hekimliğinde kullanılır. Yumruların haşlaması dizanteri, kolit
ve ishal durumlarında, sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılır.
Altaylarda bitkiden başağrısı durdurucu ve solucan düşürücü olarak
yararlanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder