Pırasa yapraklı tekesakalı Birleşikgiller familyasından bir
bitkidir. Çayır yemliği veya sarı tekesakalı olarak da bilinmektedir. Sebze
olarak bazı ülkelerde, özellikle İtalya ve Fransa'da kültürü yapılmaktadır. 60
cm'ye kadar boylanır. Mor çiçeklidir. Anavatanı Avrupa'nın Akdeniz bölümüdür,
bitki burada yabani halde yetişir.
Kökleri yenilir ve antioksidan kaynağıdır. Tekesakalı
hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı ve güçlü bitkilerden biridir. Bazı
türleri peyzaj tasarımında kullanılır. Pırasa yapraklı tekesakalı
yetiştiriciliği havuç yetiştiriciliği ile benzerlik gösterir. Köklerin
olgunlaşması süresi 120 günü buluyor.
Pırasa yapraklı tekesakalı köklerinin baharatlı lezzeti
güney ABD ve Avrupa'da çok popülerdir. Pırasa yapraklı tekesakalı haşlanmış ve
kızarmış, çorbalar ve çeşitli yemeklere eklenerek tüketilir.
Bitkiye tadından dolayı bitkisel midye adı verilmiştir.
Egzotik bitkinin haşlanmış köklerinin tadı midyeyi anımsatıyor. Genişliği 3 cm
olan köklerin uzunluğu 25 cm'ye kadar ulaşabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder