25 Ekim 2016 Salı

Sarı kantaron / Delikli kılıçotu / Binbirdelikotu (Hypericum perforatum)

Sarı kantaron 15-75 cm boyunda çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi bir veya bir kökten çıkan birkaç daldan oluşur. Yaprakları çeşitli biçimlerdedir, geniş, yuvarlak, elips, uzun yumurta biçimli, uzun çizgi biçimlidir. Bitki çalılıkların arasında, orman açıklıklarında, otlu yamaçlarda, çöplüklerde, nehir vadilerinde yetişir.

Bitkinin eski dönemlerden beridir şifalı özelliklerinden yararlanılmaktadır. Eski Yunan ve Roma halkları bitkiyi halk hekimliğinde kullanmışlardır.

Sarı kantaronun kök hariç diğer kısımlarında hiperisin, psevdohiperisin, protopsevdohiperisin vb. boyar maddeler, 1% kadar flavonoid içerikli hiperozid , rutin, quercetrin, izoquersitrin, quersetin ve başka flavonoid maddeleri, ayrıca uçucu yağ, aşı maddesi, nikotin ve askorbik asit, P vitamini, karoten, saponin ve alkaloidler bulunur. Bitkinin toprak üstü kısımlarında kül, K, Ca, Mg, Fe ve diğer mineraller vardır.


Halk hekimliğinde bitkiden eski dönemlerden beridir yararlanılmaktadır. Almanlar sarı kantarona şeytan kovan adını vermişlerdir. Bazı insanlara göre bitki şeytanı evden kovup kavga ve sorunları evden uzaklaştırır. İtalyanlar birçok hastalığın tedavisinde bu şifalı otu kullanmış ve bitkiye göbek otu adını vermişlerdir. Çeşitli halklar tarafından sarı kantaron farklı isimlerle adlandırılmıştır.

Polonya halk hekimliğinde sarı kantarondan hazırlanan alkollü tentür çatlakların, iç kanamaların, çıbanlı yaraların iyileştirilmesinde kullanılır.

Sarı kantarondan hazırlanan tentür ateş, sarılık, kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Çiçeklerinden hazırlanan tentürle sinir ve verem hastalıkları tedavi edilmiştir. Ayrıca sarı kantaron yağı kireçle karıştırılıp eklem ağrılarının, yanık yaralarının tedavisinde kullanılır.

Sarı kantaron yağı doğum sonrası kadınları göğüs bölgelerinde ortaya çıkan bezlerin şişkinliklerin giderilmesinde kullanılır. XVII yüzyılda İtalya’da bitkinin toprak üstü kısımlarını çiçekleri ile birlikte kesip kurutarak toz haline getirip, bu tozu palmiye yapraklarından hazırlanan karışımla karıştırıp, uzun süre beklettikten sonra kırmızı renkli balzam haline getirip çok sayıda hastalıkların tedavisinde dâhilen ve haricen kullanmışlardır.

Macaristan'da sarı kantarondan hazırlanan yağ ve kremlerden iç ve dış yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır.

Bitkiden hazırlanan çay, tentür, merhem ve başka preparatlar soğuk algınlığı, yara iyileştirici, büzücü, ödem atıcı, idrar söktürücü, kan durdurucu, dezenfekte edici, yanık ve başka hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

Fransız ve Bulgar bilim adamlarına göre, sarı kantaron antidepresan özelliklerine sahiptir.

Bitkiden cilt yaraları, kesikleri, yanıkları, donmuş bölgeleri ve çeşitli ağır yaraları iyileştirmek için yararlanılır.

Sarı kantaron tansiyonu yükseltir, bundan dolayı kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Sarı kantaron ekstresini içip deniz kıyısına giderseniz, ışığa karşı hassasiyetinden dolayı, vücudunuz çabuk yanmaya başlar, bundan dolayı güneş altında çok fazla kalmak önerilmez.

Soğuk sarı kantaron özü ile yıkanmak kırışıklığı olan ve yaşlanmış deriye olumlu etki eder.

Yağlı cilde sahip olanların ciltlerini sarı kantaron demlemesi ile yıkaması önerilir. Demlemeyi hazırlamak için 200 ml suya 10 gram kurutulmuş sarı kantaron eklenir ve demlenip süzdükten sonra kullanılır.

Yağlı saçları olanlar saçlarını yıkadıktan sonra sıcak sarı kantaron demlemesi ile durulayabilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.