20 Ekim 2016 Perşembe

Sarı salkım (Laburnum anagyroides)

Baklagiller ailesinin bir üyesi olan sarı salkım adını salkım halindeki sarı çiçeklerinden alır. Bahçeleri süsleyen bu gösterişli ağaç ayrıca altın yağmuru adıyla da bilinir. Bahçeleri süsleyen bu gösterişli bitkinin zehirleyici etkisi olabileceğinden çocukların oyun alanlarından uzak tutulmalıdır.

Sarı salkım boyu 4-9 metreye ulaşan çalı veya ağaççıktır. Sarı çiçekli bu bitki doğal yetişme ortamında Mayıs-haziran aylarında çiçek açar. Meyvesi bakla şeklinde olup Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Bitki yaklaşık olarak 20 yıl yaşamını sürdürür. Yakın akrabası olan Laburnum alpinum'dan çiçeklerinin kısalığı ve daha yoğun yerleşimi ile ayrılır.


Bitki Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İsviçre, eski Yugoslavya, İtalya, Romanya, Fransa gibi ülkelerde yetişir. Ilıman iklim kuşağında iyi bir gelişme gösteren sarı salkım aynı zamanda subtropik bölgelerde de yetişir. Yeni Zelanda ve Avusturalya'da da kültürü yapılmaktadır. Kalkerli toprakları tercih etmektedir.

Sarı salkımın tüm bölümleri sistisinin isimli zehirli bir alkaloid içerirler. vegetatif organlarda bu alkaloidin içeriği mevsimine göre değişiklik gösterir.

Sarı salkım insanlar için zehirlidir. Zehirlenmenin ana semptomları merkezi sinir sistemi bozukluklarıdır.  Kendini mide bulantısı, safra salgısı, karın ağrısı, terleme, kasılma, kalp ve solunum kaslarının bozuklukları ile ortaya koyar.

Bitkinin kerestesi mobilya ve bazı aletlerin yapımında kullanılır. Ayrıca sarı salkımdan diğer baklagiller için anaç olarak da yararlanılır. 1560 yılından itibaren kültürdedir ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Laburnum alpinum türü ile melezi de yapılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.