10 Ekim 2016 Pazartesi

Su teresi (Nasturtium officinale)

Su teresi Brassicaceae familyasından çok yıllık bir bitkidir, tere bitkisinin akrabasıdır. Bir başka ismi Çin teresidir. 8-60 cm boylanır. Beyaz çiçeklidir. Mayıs-Ağustos aylarında çiçeklenir. Bataklı ve su kenarlarında yetişir. İyot açısından zengin bir bitkidir. Bitkinin halk arasında gerdeme (veya kerdeme), su gerdemesi gibi isimleri de vardır.

Su teresi Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir arazide yayılmıştır. Diğer çoğu ülkede de kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. (Örneğin Paraguay, Venezuela) Uzun zamandan beridir sebze olarak tüketilmektedir.

Su teresi nemin bol olduğu yerlerde (su depoları, hendekler vb.) yabani olarak yetişir. Tohum veya çelikle çoğaltılmaktadır. Gölgeli yerleri sever. Erken ilkbaharda ilk önce serada, 2 hafta sonra açık alanda dikilebilir. Yastıklar arasında sulama olukları oluşturulmalıdır. Bitki çiçeklenene kadar sık hasat edilir. Sonrasında da kullanılabilir ama tadı acı olacaktır.


Su teresi birçok madde açısından zengin faydalı bir bitkidir. demir, fosfor, potasyum, azot yağları, vitaminler (A, B, C, D, E, K) glyukonasturtsin glikoziti, saponinler, alkaloidler,% 3-4 karbonhidrat içerir. Tohumlar  oleik, linoleik, erüsik, palmitik, stearik, linoleik asitten oluşan % 22-24 yağ içerir.  Özellikleri sayesinde su teresi yaygın olarak tıpta kullanılır. Metabolizma sorunlarında, kan temizleyici olarak, balgam söktürücü ve idrar söktürücü olarak, yüksek ateş ve iskorbüt hastalıklarında bitkiden yararlanılır. Halk hekimliğinde sinir hastalıkları için yatıştırıcı ve ateş düşürücü olarak kullanılır.

Su teresi bitkisinin suyu yanıklar, lipomlar, siğiller, polip için haricen, tiroid, karaciğer, safra ve böbrek taşları hastalığı, anemi, cilt hastalıkları, romatizma, gut, diyabet rahatsızlıklarında dahilen kullanılır.

Bitki ayrıca uzun zamanlardan beridir sebze olarak tüketilir. Bitkinin yeşil yaprakları baharat olarak kullanılır, tadı buruk ve acımsıdır, kokusu ise keskin ve hoştur, bayır turpu aromasını anımsatıyor. Salatalara eklenerek besinleri zenginleştirir ve aroma katar. Veya ayrıca salata olarak hazırlanıp tüketilir. Sebze çorbaları için iyi bir tamamlayıcıdır. Buna ek olarak, balık, bazı et yemekleri ve soslara tat katıyor. Nane ve biberiye ile birlikte çoğu yemeğin yanında tüketilebilecek güzel bir tat oluşturur.

Su teresinin tohumları baharat olarak hardalın yerine geçebilir. Ayrıca tohumlardan kalite olarak hardal yağına yakın bir yağ elde edilir. Sandviçlere  (balık, jambon, peynir) ilave edilirse hardal tadı katar. Mayonez ve bitkisel yağ ile bir arada kullanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.