10 Ekim 2016 Pazartesi

Tere (Lepidium sativum)

Tere turpgiller familyasından boyu 30-60 cm olan bir yıllık bir bitkidir. Çiçekleri beyazdır. Anavatanı İran olan tere eski Mısır, Yunanistan ve Roma'da yaygın kullanılmıştır. Ilıman ve sıcak iklim bölgelerinde yetişir. Yapraklarında potasyum, kalsiyum, iyot ve demir vardır. Acımsı tadı içeriğindeki glikotropeolin, lepidin glikozitlerinin miktarına bağlı olarak değişir. İçeriğinde ayrıca C vitamini, karoten vardır. yeşil kısımlarından fermantasyon yolu ile uçucu yağ elde edilir. Uçucu yağın içerisinde benzin hardal yağı bulunur. Terenin tohumlarında %22,8-25 yağ vardır. Tere salata, yemek ve çorbalara konulur. Taze halde tüketilir. Peynirle tüketildiğinde iştah açıcı kahvaltı olarak bilinir.

Terenin taze yaprakları bayır turpunu veya turpu anımsatan hoş, buruk acı ve baharatlı tada sahiptir. Genellikle taze halde kullanılır, kurutulduğunda pek çok değerli niteliklerini kaybeder. Tere, sindirimi düzenler, uyku geliştirir, iştahı uyarır, idrar söktürücü ve antimikrobiyal etkiye sahiptir, kan basıncını düşürür, solunum hastalıkları için vazgeçilmezdir. Öksürük sırasında tere ile gargara yapılır ve suyu içilir.


Tere eski dönemlerden beridir halk hekimliğinde kullanılır. Toprak üstü bölümleri ve kökleri yüksek ateş, yapraklarının suyu anemi durumlarında, öğütülmüş tohumları hardal yerine kullanılmıştır.  Dövülmüş ve kurutulmuş tohumlarından ve yağda kavrulmuş otsu kısımlarından alerji, kaşıntı ve yara iyileştirici olarak yararlanılmıştır.


Fransa'da lambion isimli daha yoğun lezzete sahip olan bir tere çeşidi tüketilir. Etiyopya'da, tere bir yağ bitkisi olarak yetiştirilir. Terenin yağı yemeklerde, aydınlatmada ve sabun yapımında kullanılır. Kuzey Doğu Afrika'da, tereden atları, boğa ve develeri beslemek için yararlanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.