İlk kez 1926'da yağlı esansların çok çeşitli özellikleri ile ilgilenen, R.M. Gattefossé adındaki bir kimyacı, kökleri 5000 yıldan daha eskiye dayanan bu geleneksel tedavi dalına Aromaterapi adını vermiştir. Aromatik (kokulu) yağlı bitkilerin özlerinin elde edilmesi ve kullanılması, aromaterapinin esasını oluşturur. Binlerce yıldır cilt bakımı ve güzellik amacı ile kullanılan aromaterapi günümüzdede büyük ilgi görmektedir. Güzelliği doğada ve bitkilerde arıyan kadın, aromaterpinin gelişmesine neden olmuştur. Daha ileri teknolojilerin kullanılması ile bitki aromaları daha da saflaştırılabilmektedir. Fitoterpide bitkiler bütün olarak kullanılırlarken aroma terapide sadece kokulu yağları kullanılır. Son derece saf hale getirilen bu aromatik yağların kullanıldıklarında kendiliklerinden, kendilerinden çok daha küçük, ama etkin yapılara ayrıştığı ve etki gösterdiği düşünülmektedir. Bitkisel yağları elde etmek çok güçtür. Örneğin 100 gr. Portakal çiçeği yağı esansı için 100 kg. Portakal çiçeğine gereksinim vardır.
Aromaterapide kullanılan yağlı esansların kimyasal incelenmesinde çok sayıda madde gösterilmektedir. Bu maddelerin bazıları, bakteri öldürme, antiseptik yatıştırıcı, harekete geçirici veya canlandırıcı gibi faydalı etkilere sahiptirler. Aromaterepide amaca yönelik olarak özellikler taşıyan aromatik yağlar, belirli oranlarda karıştırılırak kullanılır.
Cildimiz koruyucu yağlı bir tabaka ile örtülüdür. Sabunlar veya bazı diğer kimyasal kozmetikler bu katmanı kaldırır ve cildi dış ortama karşı korumasız bırakır. Aromaterapi, hem bu koruyucu tabakayı korurken, cildin derinliklerine kadar inerek etkili olur. Güzel bir cilt bakımı sağlar. Cildi gençleştirir ve selülit gibi sorunları iyileştirir.
Aromaterapinin asıl önemi insan anatomi ve fizyolojisinden kaynaklanmaktadır. Öyle ki, insanların ruhsal durumunu belirleyici beyindeki merkezler, koku merkezlerinin hemen yanında ve onunla bağlantıdadır. Aromaterapinin pozitif etkileri sadece cilt nemlemdirmek, dolaşımı artırmak, cildi korumak, selüloitlere savaşmak değildir. Uygulamada ortaya çıkan kokular veya bitkisel aromalı yağların uygun difüzörlerde ısıtılması ile kokuların oda havasına verilmeside insan beyninde çok pozitif etkilere sahiptir. Stres ile savaşmada, sıkıntılardan kurtulmada da aromaterapi iyi bir yere sahiptir. Aromaterapi her ne kadar doğanın kendisi ise de, özellikle hamilelik gibi özel durumlarda mutlaka aromaterapi uzmanlarına danışmalısınız. Aromaterapi bir uzamanlık işidir. Hangi bitkisel yağların hangi amaca göre kullanılacağının yanında, bunların hangi durumlarda kullanılmaması gerektiği ancak uzmanlarca uzun sürede deneyimlerle kazanılır.
29 Eylül 2016 Perşembe
Bitkiler Hakkında Bilgiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder