28 Eylül 2016 Çarşamba

Mısır püskülünün faydaları ve kullanımı

Mısır Amerika kıtasının yerli bitkisidir. ABD mısırın anavatanı olarak kabul edilir. Mısır kültür bitkisi olarak ABD'nin deniz seviyesinden 3500 metre yüksekliklerinde ve 2000 metreye kadar yükseklikte olan tropikal bölgelerinde yetiştirilir. Mısır eskiden beri kültür bitkisi olarak yetiştirilen bitkilerden biridir. 60 bin yıl önce Meksika topraklarında mısır püskülleri tespit edilmiştir.  Mısırı beslenme amacıyla ilk kez Güney Amerika'da yaşayan Kızılderili kabileleri kullanıyorlarmış.

Mısır yüksekliği 1-3 metreye varan, sarı kırmızı renkte bir yaşında otsu bitkidir. Mısır eski tahıl olarak kabul edilir. Mısır gıda olarak önemi dışında, tedavi edici etkiye sahip olan bitki olarak kabul edilir. Öyle ki, bitkiden alınan yağ bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Halk hekimliğinde ise mısırın püskülleri kullanılıyor.

Kimyasal bileşimi. Mısır püsküllerinin içeriğinde %20,5 yağ, %0,12 uçucu yağı, %2,7 katran, %1,15 acı glikozit maddesi, %3,18 kriptoksantin, askorbik ve pantotenik
asit, K vitamini, inozitol, ayrıca sitosterol, stigmasterol (C29H48O), %0,05 bilinmeyen alkaloid, tohumlarında ise %61,2 nişasta, %7,4 pentazon, B1, B2, B6 vitaminleri, nikotin ve pantotenik asitleri, zeaksantin (C40H56O2) kuersetin vb. maddeler tespit edilmiştir.

Mısır püskülü safra kesesi bezi salgı aktivitesini artırır, ödemin emilimini azaltır, trombositin miktarını artırır. Mısırın tohumlarından alınan yağ safra kesesini uyarır ve dengeler. Böylece, mısır sindirim sisteminin etkinliğini düzenler. Mısır püsküllerinden elde edilen sıvı karışım ve preparatlar ödem atıcı, idrar söktürücü, kan durdurucu, buna ek olarak kolesterolün, hepatitin vb. rahatsızlıkların tedavisinde yaygın kullanılıyor; püsküllerden hazırlanan çay böbrekte, idrar ve safra kesesinde bulunan taşları eritip organizmadan temizler, damar sertliğine karşı tedavi edici önleyici rol oynar.


Mısır püsküllerinden çay nasıl hazırlanır?

Mısır püsküllerinden hazırlanan preparatlar nezle, ödem atıcı, idrar söktürücü, kan onarıcı, arteriyel kan basıncının ve safra salgısının arttırılmasında uygulanır.

İdrar kesesinde bulunan taşların eritilmesi. 2 çay kaşığı doğranmış püskülü 2 bardak kaynar suya dökün, su banyosuna koyup, 2 saat bekletip süzün. Karışımı günde 3 kez yemeğe 1 saat kala bardağın 0,5 bölümü kadar yapın. Tedavi süresi yarım yıldan az olmamak şartı ile uygulanır.

Kronik kolesterolün tedavisinde. 2 çorba kaşığı doğranmış mısır püsküllerinden alıp bir buçuk bardak kaynar suya dökün, kaynama derecesine ulaştırıp 30 dakika demleyin. Çayı günde 2-3 defa 2 çorba kaşığı yemekten 15-20 dakika önce için.

Sistit ve diyabet hastalığı durumunda. 1 çay kaşığı doğranmış püsküllerden 1 bardak kaynar suya döküp kısık ateşte 1 saat kaynatıp süzün. Üzerine su ekleyerek sıcak halde 1 bardak hacmine getirin. Çayı günde 2-3 kez bardağın 1/3 hissesi kadar yemekten yarım saat önce için.

Kalp kökenli tümörlerin tedavisinde. 1 çorba kaşığı doğranmış püskülleri 1 bardak kaynar suya döküp, kısık ateşin üzerine koyun, 30 dakika demleyin ve 2-3 yemek kaşığı bal karıştırıp, 1 bardak hacmine getirin. Karışımı günde 3 kez yemekten önce 1-2 çorba kaşığı için.

Akut hepatitte destekleyici olarak. 2 çay kaşığı doğranmış püskülü alıp 1 bardak kaynar suya dökün, günde 2-3 kez yemekten 15-20 dakika önce bardağın 1/4 bölümü kadar için. Tedavi süresi 4-6 aydır.

Yağlanmaya karşı. 1 çorba kaşığı doğranmış püskülü 1 bardak kaynar suya döküp, kısık ateşin üzerine koyun ve 30 dakika bekletip süzün. Sonra üstüne su ekleyerek 1 bardak hacmine getirin. Günde 3-4 kez 1-2 çorba kaşığı olarak 3-4 saatte bir için.

Damar sertliği tedavisinde önleyici tedbir olarak. Mısır yağından 25 gr alıp günde 3 kez yemek sırasında için. Bu genel durumunuzu iyileşecek, sinir gerginliğini azalacak, uykunuz düzene girecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.