Mısır Amerika kıtasının yerli bitkisidir. ABD mısırın
anavatanı olarak kabul edilir. Mısır kültür bitkisi olarak ABD'nin deniz
seviyesinden 3500 metre yüksekliklerinde ve 2000 metreye kadar yükseklikte olan
tropikal bölgelerinde yetiştirilir. Mısır eskiden beri kültür bitkisi olarak
yetiştirilen bitkilerden biridir. 60 bin yıl önce Meksika topraklarında mısır
püskülleri tespit edilmiştir. Mısırı
beslenme amacıyla ilk kez Güney Amerika'da yaşayan Kızılderili kabileleri
kullanıyorlarmış.
Mısır yüksekliği 1-3 metreye varan, sarı kırmızı renkte bir
yaşında otsu bitkidir. Mısır eski tahıl olarak kabul edilir. Mısır gıda olarak
önemi dışında, tedavi edici etkiye sahip olan bitki olarak kabul edilir. Öyle
ki, bitkiden alınan yağ bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Halk
hekimliğinde ise mısırın püskülleri kullanılıyor.
Kimyasal bileşimi. Mısır püsküllerinin içeriğinde %20,5 yağ,
%0,12 uçucu yağı, %2,7 katran, %1,15 acı glikozit maddesi, %3,18 kriptoksantin,
askorbik ve pantotenik
asit, K vitamini, inozitol, ayrıca sitosterol, stigmasterol
(C29H48O), %0,05 bilinmeyen alkaloid, tohumlarında ise %61,2 nişasta, %7,4
pentazon, B1, B2, B6 vitaminleri, nikotin ve pantotenik asitleri, zeaksantin
(C40H56O2) kuersetin vb. maddeler tespit edilmiştir.
Mısır püskülü safra kesesi bezi salgı aktivitesini artırır,
ödemin emilimini azaltır, trombositin miktarını artırır. Mısırın tohumlarından
alınan yağ safra kesesini uyarır ve dengeler. Böylece, mısır sindirim
sisteminin etkinliğini düzenler. Mısır püsküllerinden elde edilen sıvı karışım
ve preparatlar ödem atıcı, idrar söktürücü, kan durdurucu, buna ek olarak
kolesterolün, hepatitin vb. rahatsızlıkların tedavisinde yaygın kullanılıyor;
püsküllerden hazırlanan çay böbrekte, idrar ve safra kesesinde bulunan taşları
eritip organizmadan temizler, damar sertliğine karşı tedavi edici önleyici rol
oynar.
Mısır püsküllerinden çay nasıl hazırlanır?
Mısır püsküllerinden hazırlanan preparatlar nezle, ödem
atıcı, idrar söktürücü, kan onarıcı, arteriyel kan basıncının ve safra salgısının
arttırılmasında uygulanır.
İdrar kesesinde bulunan taşların eritilmesi. 2 çay kaşığı
doğranmış püskülü 2 bardak kaynar suya dökün, su banyosuna koyup, 2 saat
bekletip süzün. Karışımı günde 3 kez yemeğe 1 saat kala bardağın 0,5 bölümü
kadar yapın. Tedavi süresi yarım yıldan az olmamak şartı ile uygulanır.
Kronik kolesterolün tedavisinde. 2 çorba kaşığı doğranmış
mısır püsküllerinden alıp bir buçuk bardak kaynar suya dökün, kaynama
derecesine ulaştırıp 30 dakika demleyin. Çayı günde 2-3 defa 2 çorba kaşığı
yemekten 15-20 dakika önce için.
Sistit ve diyabet hastalığı durumunda. 1 çay kaşığı
doğranmış püsküllerden 1 bardak kaynar suya döküp kısık ateşte 1 saat kaynatıp
süzün. Üzerine su ekleyerek sıcak halde 1 bardak hacmine getirin. Çayı günde
2-3 kez bardağın 1/3 hissesi kadar yemekten yarım saat önce için.
Kalp kökenli tümörlerin tedavisinde. 1 çorba kaşığı
doğranmış püskülleri 1 bardak kaynar suya döküp, kısık ateşin üzerine koyun, 30
dakika demleyin ve 2-3 yemek kaşığı bal karıştırıp, 1 bardak hacmine getirin.
Karışımı günde 3 kez yemekten önce 1-2 çorba kaşığı için.
Akut hepatitte destekleyici olarak. 2 çay kaşığı doğranmış
püskülü alıp 1 bardak kaynar suya dökün, günde 2-3 kez yemekten 15-20 dakika
önce bardağın 1/4 bölümü kadar için. Tedavi süresi 4-6 aydır.
Yağlanmaya karşı. 1 çorba kaşığı doğranmış püskülü 1 bardak
kaynar suya döküp, kısık ateşin üzerine koyun ve 30 dakika bekletip süzün.
Sonra üstüne su ekleyerek 1 bardak hacmine getirin. Günde 3-4 kez 1-2 çorba
kaşığı olarak 3-4 saatte bir için.
Damar sertliği tedavisinde önleyici tedbir olarak. Mısır
yağından 25 gr alıp günde 3 kez yemek sırasında için. Bu genel durumunuzu
iyileşecek, sinir gerginliğini azalacak, uykunuz düzene girecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder