Muz tropik iklim bitkisi olmasına rağmen, kalitesinden
dolayı göre günümüzde dünyanın birçok ülkelerinin pazarlarının sürekli meyvesine
dönüşmüştür. Hindistan'da muz akıl gıdası, bilge gıda meyvesi deniliyor. Doğu
âleminin bir çok filozof ve bilge adamı tüm yaşamı boyunca muz meyvesi ile
beslenmiştir. Şu anda muz elma ve patates gibi günlük gereksinimimiz olan
besine dönüşmüştür. Muzun içeriği az kalorili olmasına rağmen, sıvı
karbonhidratların miktarı açısından elma ve patatesten iki defa üstündür.
Muzun
içeriğinde bulunan nişasta meyve olgunlaştıkça kolay sindirilen şekere
dönüştürülür. Ayrıca muzun içinde insanların sağlık durumlarında önem arz eden
Na, Ca, Fe, P, Mn ve başka minerallerin yanı sıra vitaminlerin zengin içeriği
(B6, C, PP ve diğer) vardır. Muzun etli bölümünün içeriğinde %72-75 su,
%21,9-25,0 sıvı karbonhidratlar, %1,3-1,5 protein, %0,09-0,6 yağlı madde,
%0,8-0,9 kül, %30,0-50,1 sakaroz, %5,58-13,94 früktoz, %8,6-17,47 glikoz,
%0,94-1,0 aşı maddesi, % 33,2 A, %46-62 B, %6-14 C vitaminleri, %87-88
riboflavin ve diğer maddeler tespit edilmiştir. Muz çok kaliteli gıda ürünü
olarak kabul edilir. 2-3 adet yediğinizde gün boyunca açlık hissi oluşmaz. Muz
içerdiği K elementinin çokluğundan dolayı meyveler arasında ilk sırada yer
alır. 100 gr muz meyvesinin içinde 376 mg K elementi tespit edilmiştir.
Muz en çok kalp ağrılarında ve hipertansiyondan şikâyetçi
hastalara iyi gelir. Hipertansiyon hastaları her gün 1-2 adet muz tercih
edilmelidir. Olgun muz meyvesi ödem atıcı, idrar söktürücü olarak ve karaciğer
ve böbrek hastalıklarının tedavisinde yaygın kullanılmaktadır. Muzdan mide ve
onikiparmak bağırsakta meydana gelen yaraların tedavisinde de kullanılarak mükemmel sonuçlar elde edilir.
Muz meyvesinin hastalıklarda kullanılması
Hipertansiyon, depresyon ve yorgunluğun giderilmesi için.
Günde 2 adet sarı renkli muz yemek tavsiye edilir. Muzu yemekten bir saat sonra
tüketirseniz daha iyi olur.
İdrar kesesi taşlarının düşürülmesinde, safra kesesinin
zayıflamasında. Her yemekten yarım saat sonra yarıya bölünmüş olgun muz yiyin.
Muzu ezip tüketin.
Mide ve onikiparmak bağırsak yaralarında. Olgun muzu alıp
lapa haline getirin. Sonra üzerine 1 çorba kaşığı zeytin yağı ekleyip
karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı her iki saatte bir 1-2 çorba kaşığı
tüketin. Tedaviyi ağrılar bitinceye kadar sürdürün.
Sinirlenme ve heyecanlanma sırasında. Yemekten sonra günde 1
adet muz yemeniz önerilir.
Tüberküloz, romatizma, ayrıca kalkan üstü bezi hastalıkları
zamanı. Günde 1 adet olgun muzu kabuğuyla tüketin.
Kilo almak istediğinizde. Yemekten sonra günde 3 adet olgun
muz meyvesi yemek önerilir. Tedaviyi kilonuz normal hale gelinceye kadar
sürdürün.
Migren sırasında. Boyunun arkasına olgun muz kabuğundan
kompres yapın.
Yanık, iltihaplı kızarıklıklarda. Bunun için hasta
bölgelerin üzerine tam olgunlaşmamış ve yumuşak, aynı zamanda katı muz kabuğunu
soyup kompres olarak kullanın.
Siğil tedavisinde. Muzun kabuğunu soyup beyaz damarlı
bölümden kesip günde 3-4 kez siğil olan bölgeye sürün. Akşamları ise beyaz
kısımdan kesip siğillerin üzerine kompres olarak koyup yara bandı ile kapatın.
Tedaviyi siğiller yok olana kadar sürdürün.
Kuru öksürük ve boğaz ağrılarında. Bunun için olgun muzu
rendeden geçirip sonra elde edilen lapanın üzerine 2 bardak kaynar su döküp
karıştırın. Karışımı su banyosunda beklettikten sonra süzün. Ilık hale
soktuktan sonra küçük porsiyonlarla tüm gün kabul edin.
Bronşit rahatsızlığında. Bunun için olgun muzu ezip üzerine
1 bardak kaynar su ve 1 çorba kaşığı toz şeker ekleyip su banyosunda ısıtın.
Sonra günde 3 kez bardağın 1/3 bölümü kadar tüketin.
Sık sık yaşanan kabızlık ve sindirim sistemi
bozukluklarında. Sabahları aç karnına 1 adet olgun muz yerseniz bu eksikliği
ortadan kaldırmış olursunuz.
Çocuklarda dizanteri durumunda. Bunun için ezip lapa haline
getirilmiş muzun üzerine bardağın 1/4 kısmı kadar su ekleyip kaynama derecesine
kadar, karıştıra karıştıra 5 dakika pişirin. Elde edilen püreyi soğutup yemekle
birlikte çocuğa verin. Süreci dizanteri iyileşene kadar sürdürün.
Sindirim sisteminde yaşanan şişkinlik, akut ağrılar,
hıçkırıklar. Kavanoza 1 litre muz suyu döküp üzerine kurutulmuş incir ve veya
kuru üzüm ekleyin. Kavanozu tülbentle örtüp, ekşiyene kadar sıcak karanlık
yerde saklayın. 3 gün sonra çözeltiyi süzüp üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker, 1
çorba kaşığı kuru üzüm ekleyin ve şişelere doldurup üzerini sıcak örtüyle
sıkıca örtün. Ekşidikten sonra suyu buzdolabında bekletin. Günde 1 kez bardağın
1/4 kısmı kadar yemek öncesinde için.
Kansızlık ve vücudu kuvvetlendirmek için. Bunun için 1
bardak muz suyunu kaynama derecesine getirin, üzerine 2 su bardağı toz şeker
ekleyip orta derece ateşte pişirin. Üzerinde oluşan köpüğü alarak sürekli
karıştırın. Suyun 1/4 kısmı buharlaşarak bitene kadar devam ettirin. Sonra
soğutup elde edilen şerbetten günde 1-3 çorba kaşığı alıp yeşil çayın ya da ılık suyun üzerine döküp yemekten
yarım saat sonra için.
Dikkat! Şeker hastalığı olan hastalar, hazımsızlık ve
şişkinlik hastalıklarına yakalanmış kişilere taze muz tüketmek tavsiye edilmez.
Muz güçlü çalıştırıcı özelliğe sahip olduğundan aç karnına yemek ve sonrasında su
içmek tavsiye edilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder