28 Eylül 2016 Çarşamba

Muzun faydaları ve hastalıklarda kullanımı

Muz tropik iklim bitkisi olmasına rağmen, kalitesinden dolayı göre günümüzde dünyanın birçok ülkelerinin pazarlarının sürekli meyvesine dönüşmüştür. Hindistan'da muz akıl gıdası, bilge gıda meyvesi deniliyor. Doğu âleminin bir çok filozof ve bilge adamı tüm yaşamı boyunca muz meyvesi ile beslenmiştir. Şu anda muz elma ve patates gibi günlük gereksinimimiz olan besine dönüşmüştür. Muzun içeriği az kalorili olmasına rağmen, sıvı karbonhidratların miktarı açısından elma ve patatesten iki defa üstündür. 

Muzun içeriğinde bulunan nişasta meyve olgunlaştıkça kolay sindirilen şekere dönüştürülür. Ayrıca muzun içinde insanların sağlık durumlarında önem arz eden Na, Ca, Fe, P, Mn ve başka minerallerin yanı sıra vitaminlerin zengin içeriği (B6, C, PP ve diğer) vardır. Muzun etli bölümünün içeriğinde %72-75 su, %21,9-25,0 sıvı karbonhidratlar, %1,3-1,5 protein, %0,09-0,6 yağlı madde, %0,8-0,9 kül, %30,0-50,1 sakaroz, %5,58-13,94 früktoz, %8,6-17,47 glikoz, %0,94-1,0 aşı maddesi, % 33,2 A, %46-62 B, %6-14 C vitaminleri, %87-88 riboflavin ve diğer maddeler tespit edilmiştir. Muz çok kaliteli gıda ürünü olarak kabul edilir. 2-3 adet yediğinizde gün boyunca açlık hissi oluşmaz. Muz içerdiği K elementinin çokluğundan dolayı meyveler arasında ilk sırada yer alır. 100 gr muz meyvesinin içinde 376 mg K elementi tespit edilmiştir.

Muz en çok kalp ağrılarında ve hipertansiyondan şikâyetçi hastalara iyi gelir. Hipertansiyon hastaları her gün 1-2 adet muz tercih edilmelidir. Olgun muz meyvesi ödem atıcı, idrar söktürücü olarak ve karaciğer ve böbrek hastalıklarının tedavisinde yaygın kullanılmaktadır. Muzdan mide ve onikiparmak bağırsakta meydana gelen yaraların tedavisinde de kullanılarak mükemmel sonuçlar elde edilir.


Muz meyvesinin hastalıklarda kullanılması

Hipertansiyon, depresyon ve yorgunluğun giderilmesi için. Günde 2 adet sarı renkli muz yemek tavsiye edilir. Muzu yemekten bir saat sonra tüketirseniz daha iyi olur.

İdrar kesesi taşlarının düşürülmesinde, safra kesesinin zayıflamasında. Her yemekten yarım saat sonra yarıya bölünmüş olgun muz yiyin. Muzu ezip tüketin.

Mide ve onikiparmak bağırsak yaralarında. Olgun muzu alıp lapa haline getirin. Sonra üzerine 1 çorba kaşığı zeytin yağı ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı her iki saatte bir 1-2 çorba kaşığı tüketin. Tedaviyi ağrılar bitinceye kadar sürdürün.

Sinirlenme ve heyecanlanma sırasında. Yemekten sonra günde 1 adet muz yemeniz önerilir.

Tüberküloz, romatizma, ayrıca kalkan üstü bezi hastalıkları zamanı. Günde 1 adet olgun muzu kabuğuyla tüketin.

Kilo almak istediğinizde. Yemekten sonra günde 3 adet olgun muz meyvesi yemek önerilir. Tedaviyi kilonuz normal hale gelinceye kadar sürdürün.

Migren sırasında. Boyunun arkasına olgun muz kabuğundan kompres yapın.

Yanık, iltihaplı kızarıklıklarda. Bunun için hasta bölgelerin üzerine tam olgunlaşmamış ve yumuşak, aynı zamanda katı muz kabuğunu soyup kompres olarak kullanın.

Siğil tedavisinde. Muzun kabuğunu soyup beyaz damarlı bölümden kesip günde 3-4 kez siğil olan bölgeye sürün. Akşamları ise beyaz kısımdan kesip siğillerin üzerine kompres olarak koyup yara bandı ile kapatın. Tedaviyi siğiller yok olana kadar sürdürün.

Kuru öksürük ve boğaz ağrılarında. Bunun için olgun muzu rendeden geçirip sonra elde edilen lapanın üzerine 2 bardak kaynar su döküp karıştırın. Karışımı su banyosunda beklettikten sonra süzün. Ilık hale soktuktan sonra küçük porsiyonlarla tüm gün kabul edin.

Bronşit rahatsızlığında. Bunun için olgun muzu ezip üzerine 1 bardak kaynar su ve 1 çorba kaşığı toz şeker ekleyip su banyosunda ısıtın. Sonra günde 3 kez bardağın 1/3 bölümü kadar tüketin.

Sık sık yaşanan kabızlık ve sindirim sistemi bozukluklarında. Sabahları aç karnına 1 adet olgun muz yerseniz bu eksikliği ortadan kaldırmış olursunuz.

Çocuklarda dizanteri durumunda. Bunun için ezip lapa haline getirilmiş muzun üzerine bardağın 1/4 kısmı kadar su ekleyip kaynama derecesine kadar, karıştıra karıştıra 5 dakika pişirin. Elde edilen püreyi soğutup yemekle birlikte çocuğa verin. Süreci dizanteri iyileşene kadar sürdürün.

Sindirim sisteminde yaşanan şişkinlik, akut ağrılar, hıçkırıklar. Kavanoza 1 litre muz suyu döküp üzerine kurutulmuş incir ve veya kuru üzüm ekleyin. Kavanozu tülbentle örtüp, ekşiyene kadar sıcak karanlık yerde saklayın. 3 gün sonra çözeltiyi süzüp üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı kuru üzüm ekleyin ve şişelere doldurup üzerini sıcak örtüyle sıkıca örtün. Ekşidikten sonra suyu buzdolabında bekletin. Günde 1 kez bardağın 1/4 kısmı kadar yemek öncesinde için.

Kansızlık ve vücudu kuvvetlendirmek için. Bunun için 1 bardak muz suyunu kaynama derecesine getirin, üzerine 2 su bardağı toz şeker ekleyip orta derece ateşte pişirin. Üzerinde oluşan köpüğü alarak sürekli karıştırın. Suyun 1/4 kısmı buharlaşarak bitene kadar devam ettirin. Sonra soğutup elde edilen şerbetten günde 1-3 çorba kaşığı alıp yeşil çayın ya da ılık suyun üzerine döküp yemekten yarım saat sonra için.

Dikkat! Şeker hastalığı olan hastalar, hazımsızlık ve şişkinlik hastalıklarına yakalanmış kişilere taze muz tüketmek tavsiye edilmez. Muz güçlü çalıştırıcı özelliğe sahip olduğundan aç karnına yemek ve sonrasında su içmek tavsiye edilmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.