Yabani sarımsak (Allium victorialis L.) yüksekliği 20-50 cm
olan bir bitkidir. Çok büyük olmayan kök yumrularından 2-3 yeşil yaprakları
çıkar. Ufak tefek, yeşilimsi, beyaz çiçekleri, balon şekilli şemsiyede
toplanmıştır. Haziran-Temmuz aylarında çiçek açar. Bitkinin yeşil bölümünün
içeriği çok değerli kimyasal bileşimlerle zengindir.
Yabani sarımsağın içeriğinde %1,4 kül, %100-200 mg C
vitamini,% 24 protein, %6,5 sıvı karbonhidratlar,% 1 e kadar selüloz, %89 su,
%0,1 organik asitler, %4 mg karoten, B vitamini grubu tespit edilmiştir. Bitki
salata, et ve balık yemeklerinde kullanılır.
Halk hekimliğinde yabani sarımsaktan hazırlanan özden sıtma,
romatizma durumunda kompres olarak kullanılır. Bitki çiğ halde öksürük, kurt
dökücü, damar sertliği ve kalkan üstü bezinin hastalıklarında ve iştahın
açılması amacıyla yenir. Bunun için bitki taze ve salamura halde kullanılır.
Yabani sarımsak organizmanın güçlendirilmesinde, soğuk
algınlığında, mikrop karşıtı, terletici, idrar söktürücü olarak dizanteri,
şişkinlik, gastrit tedavisinde de kullanılır. Kadınlarda yabani sarımsak
trikomonas parazitinin tedavisinde kullanılır. Bitkinin suyu kulak ağrılarında,
iltihapta damla olarak kullanılır.
Yabani sarımsak yaşlılığın önlenmesinde kullanılır.
Sarımsağı sıkıp suyunu çıkarın ve alkolle karıştırıp 10-12 gün karanlık yerde
oda sıcaklığında bekletin. Elde ettiğiniz alkollü karışımdan günde 3 kez yemeğe
20-30 dakika kala 50-70 damla için.
Ayrıca yabani sarımsak karışımı ve çaylarının yardımıyla
yorgunluğu, uykusuzluğu, yüksek tansiyonu, bağırsak bozukluklarını da tedavi
edip, ortadan kaldırmak mümkündür. Yabani sarımsaktan hazırlanan malzemelerden
aşırı miktarda kullanmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder