Avrupa kayını Fagus cinsinden ve Fagaceae familyasından
yapraklarını döken bir ağaçtır. Hemen hemen tüm Batı Avrupa'da ve Doğu
Avrupa'nın bir kısmında yetişmektedir. Fagus sylvatica Avrupa'da yetişen en
yaygın kayın türüdür. Bunun yanı sıra, Avrupa'da, küçük bir alanda sadece doğu
kayını (Fagus orientalis) yetişir.
Avrupa kayını önemli bir orman oluşturan tür ve geniş
yapraklı ormanların karakteristik bileşenidir. Saf kayın ormanları özellikle
dağlarda ayrı bir alt bölge oluşturur. Uzak geçmişte kayın ormanları ve
kayınların bulunduğu ormanlar üstünlük oluşturmaktaydı, kayınlar ve ilişkili
flora ve fauna koruma gerektirir.
Avrupa kayını değerli bir oduna sahiptir, meyveleri
gıdalarda ve hayvan yemi olarak kullanılır. Kayın ağaçları 500 yıla kadar
yaşayabilmektedirler. Fagus sylvatica peyzaj tasarımında kullanılır. Avrupa
kayının birçok kültürel formu dünyada botanik bahçeleri ve parklarda yetiştirilir.
Avrupa kayınının meyveleri gıdalarda kullanılır; fagin
alkaloid içeriğinden dolayı çiğ halde tüketimi zararlıdır, bundan dolayı
kavrulmuş olarak tüketilir. Karpatlar'da buğday unu ilavesi ile kayın unu
birleştirilip krep, kekler, kurabiye ve sıradan ekmek pişirmek için kullanılır.
Kayın fıstığından elde edilen fıstık yağı çok hoş bir tada sahiptir ve gıda ve
endüstriyel amaçlar için kullanılır. Kavrulmuş fıstıklardan kahve benzeri bir
içecek elde edilir.
İsveç'te, genç kayın yaprakları çiğ olarak tüketilir;
salatası yapılır veya lapalara eklenir. Tomurcukları kurutulup un haline
getirilir ve yemeklerde kullanılır.
Kayın fıstıkları kaynatıldıktan sonra kuşların, büyükbaş ve
küçükbaş hayvanların yemi olarak kullanılır. Genç dallardan da yem olarak
yararlanılır.
Avrupa kayının yaprakları özellikle sonbahar aylarında
koyunların beslenmesinde kullanılır.
Kayın katranı önceleri çeşitli cilt hastalıklarının
tedavisinde kullanılırdı. Ayrıca romatizma ve gut gibi hastalıklarda katrandan
merhem olarak yararlanılırdı. Fıstıklardan elde edilen krezoldan yapılan
preparatlar tüberkülozun ilk aşamalarının ve bronşların irinli süreçlerin tedavisinde
kullanılır. Kabuğunda bulunan serotik asit daha önce inmelerde kullanılırdı.
Eski Galyalılar ve Almanlar kayın küllerinden ve yağından
şifalı bir merhem üretir ve saçlarını yıkayıp boyamada ve cilt hastalıklarına
karşı kullanırlardı.
Kozmetik şirketleri Avrupa kayını tomurcuklarının ekstresini
çeşitli cilt hücrelerini oksijenle doyuran yaşlılık karşıtı malzemelerin
üretiminde kullanırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder