Türk mutfağının vazgeçilmezi olan biberin ülkemizde
dolmalık, sivri, çarliston gibi türleri yetiştirilir. Tadına doyamadığımız yaz
lezzetlerini kış aylarına saklamak için domates salçası gibi biberin de salçası
yapılır. Domates salçası yemeklerimize renk, acılı biber salçası ise tat verir.
Genellikle Güney bölgelerimizde yetişir ve bu bölgelerde salçası yapılır.
Biber salçası yapımı
Malzemeler:
50 kilo kırmızı biber
1 kilo kaya tuzu
Araçlar:
bıçak
yıkama ve doğrama kapları
sergi bezleri
Yapılışı
Geniş leğenlere su doldurup biberler yıkanır.
Bıçakla ikiye bölünerek sap ve tohum yuvası temizlenir.
Biberler iç kısımları üste gelecek şekilde temiz bezlere
serilerek güneşte bir gün kurutulur.
Ertesi gün kıyma makinesine küçük delikli elek takılarak
çekilir.
50 kilo biberden 12 kilo çekilmiş biber elde edilir.
1 kilo kaya tuzu ekleyip karıştırarak geniş tepsilerde 4-5
saat güneşletilir.
Temiz saklama kaplarına konulup serin yerde muhafaza edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder