Mide sorunların altında yatan başlıca nedenler; çok hızlı,
aşırı yağlı ve aşırı miktarda yemek, yemek yedikten sonra hareket etmemek,
yenilenleri yeteri kadar çiğnemeden yutmaktır. Bundan dolayı her şeyden önce
zor sindirilen yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Salata, az yağlı süt,
yağsız et ve kepek ekmeği gibi ağır olmayan yiyeceklerle beslenerek midenizi yormayıp
hazmı kolaylaştırmış olursunuz. Midenizin aşırı miktarda asit üretmesine neden
olan acı baharatlar, lahana, baklagiller ve diğer besinlerden uzak durmanız
gerekir. Peki, mide için faydalı ve zararlı bitkiler nelerdir?
Öncelikle tercih edilmesi gereken meyve ve sebzelerin bir
listesine yer veriyoruz:
- Muz
- Çilek
- Elma
- Armut
- Şeftali
- Patates püresi
- Pirinç
- Ispanak
Şimdi de mide rahatsızlığı olanların uzak durması gereken
bitkiler:
- Salatalık
- Patates (cipsi)
- Lahana
- Turunçgiller
- Kuruyemiş
- Pestil
İçeceklerden ise su, sebze suları, maden suyu, şeker
içermeyen ve ekşi olmayan meyve suları, papatya çayı tercih edilmeli ancak
kahve, çay, nane çayı, alkol, kolalı içecekler, ekşi meyve suları ve
limonatadan kaçınılmalıdır.
Unutmayın ne yediğiniz kadar nasıl tükettiğiniz de
önemlidir. Bunun için de yemekleri iyi çiğnedikten sonra yutmak, 3 dolu öğün
yerine 5-6 hafif öğün yemek, yedikten hemen sonra yatmamak gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder