Domates mutfakların bin bir yüzlü lezzetidir. Salatası,
çorbası, salçasıyla zengin bir lezzet yelpazesine sahiptir. Kırmızı renginde
sağlığımız için değerli vitamin, mineral ve likopen maddesi bulunduran bu
mucize sebze kuşkusuz dünyanın en çok tüketilen sebzeleri arasındadır. En
lezzetlileri ise güneşte olgunlaşan ve yaz aylarında toplanan domateslerdir.
Domates deyince akla ilk kuru maddece zengin olmasından
dolayı salça gelir. Hepimizin evinde kolayca hazırlanabilen salça yıl boyunca
yemeklere lezzet ve renk katması için sağlıklı bir üründür.
Evde domates salçası yapımı
Malzemeler:
50 kilo iyi olgunlaşmış domates
yarım kilo iri kaya tuzu
Araçlar:
bıçaklar
leğenler
uygun büyüklükte yayvan ve geniş kaynatma kazanı
domatesleri ezmek için tel süzgeç
domates suyu kaynarken dibini tutmaması için kullanılacak
tahtadan yapılmış uzun saplı karıştırma kaşığı
Yapılışı:
Domateslerin çürük ve ezik olanları ayrılır. Yıkanır.
Doğranıp süzgeç yardımıyla suyu çıkarılır.
Suyu çıkarılan domatesler kaynatma kazanına alınıp
pişirilir.
Kaynamaya başladıktan sonra tahta kaşıkla sürekli
karıştırılır.
Koyulaşan salça iri göz kabarıp etrafa sıçramaya başlayınca
kaya tuzu ilave edilir.
Bir süre pişirilir.
Serin, rutubetsiz ve havadar bir yerde muhafaza edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder