1 Ekim 2016 Cumartesi

Büyük Çiçekli Manolya - Magnolia grandiflora

Manolya familyasının bir üyesidir. Ülkemizde manolya familyasının en iyi tanınan üyesidir. 100’ü aşkın kültür çeşidi üretilen büyük çiçekli manolyanın, toprak isteği bu türler arasında değişiklik arz etmektedir. Yetiştiriciliği gerçekleştirilirken özelliklerinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Genellikle 12 metreye kadar ulaşabilen ağaç, şartları sevdiği takdirde 28 metreye kadar erişebilmektedir. Nadiren de olsa 35 metreye ulaşan manolyalar görmek mümkündür. Normal şartlarda piramit biçiminde büyüyen manolya, sıcak bölgelerdeki verimsiz topraklarda büyük çalı biçiminde gelişme gösterir.

Anavatanı ABD’nin güneydoğusu, Meksika körfezinin kuzey bölgesidir. Bu bölgedeki subtropikal alanlar gelişime uygun koşullardadır. Göl ve mevsimlik göller de sıkça rastlandığı yerlerdir. Kumlu tepelerde rastlanan türleri daha kısa kalan çalı biçimindedir.


Genellikle yaz ortasında çiçeklenir. Bu zaman her yıl içerisinde birkaç hafta farklılık gösterebilir. Bu değişikliğin başlıca sebebi ilkbaharda yaşanan hava koşullarıdır. Yemek tabağı boyutuna ulaşan çiçekler yalınkat ve beyazdır. İlerleyen dönemde kreme dönüşürler. Bilinen en güzel çiçek kokularından birisi manolyadır. Ağacın yaprakları büyük, cilalı, hoş görünümlüdür. Kış donları çok uzun ve ağır geçmediği takdirde ağaçlar yaprak dökmez. Sonbahar ile kış başı bazı eski yapraklar için dökülme zamanıdır. İlkbahar zamanı yeni yaprakların gelişmesiyle eski yapraklardan dökülenler yine olur. Kış güneşinin yapraklar üzerindeki zararı bazı durumlarda dondurucu soğuğun zararlarını aşmaktadır. Kış soğuklarında dayanıklılık sınırı -23 dereceye kadar ulaşmaktadır. Ülkemizde pek çok ilimizin iklim şartları manolya yetiştiriciliği için uygundur. Bununla birlikte genç fidanların ilk 2 yıl zarfında kış donlarına karşı korunması büyük önem arz eder. Her yıl değişiklik gösterebilecek kış şartlarına karşı genç fidanlara ehemmiyet vermek önemlidir. Manolya yetiştiriciliğinde ilk yıllar genç fidanların bakımı önemlidir. Sonraki dönemde ise pek bir bakıma ihtiyaç duymaz.

Manolya fidanları için her türlü bahçe koşulları uygun olmamaktadır. Manolya yetiştiriciliğinde başvurmamız gereken bahçe tesisi ortamı, sürekli güneş ve rüzgar alabilen bahçeler olmalıdır. Aksi takdirde yapraklarda hastalıklar meydana gelerek ölümlere sebebiyet verir. Orta halli topraklar manolyalar için uyumlu topraklardır. pH derecesinde de aranılan değer 6 ile 8 arasındadır. Hafif asitli, hafif alkalinli ve nötr topraklar, yetiştiricilik açısından sorun teşkil etmeyen uygun topraklardır. Toprağın ağır alkalin içermesi halinde manolyanın dikileceği söz konusu toprağın yarıdan fazla oranda leonardit ve kompost ile karıştırılmasında yarar vardır. Bu sayede dikimin gerçekleştirileceği çukurun alkalin değeri azaltılarak, fidanımız için daha uygun bir dikim alanı sağlamış oluruz. Manolya yetiştiriciliği düşündüğümüz toprak ağır asitli olduğu takdirde taneli tarım kireci karıştırmakta fayda vardır.

Dikim süresinin ilk 2 yılı geçmesiyle manolya fidanları kök salma konusunda çevreye bir hayli yayılmış olmaktadır. Köklerin yüzeye fazla yakın olması yaz sıcaklarından etkilenmelerine sebep olur. Bu da büyümenin yavaşlamasına neden olan bir durumdur. Bu durumda yüzeye su tutucu kompost yaymak gereklidir. Tamamıyla kurumalarını engellediğiniz takdirde, buharlaşma ile su kaybının yaşandığı sırada alt tarafta serin bir yapı sürmeye devam eder. Böylelikle manolya fidanınız, yüksek yaz sıcaklıklarında dahi özgürce serpilmeyi sürdürecektir. Köklerle ilgili bir diğer önemli konu da derinlere değil yüzeye yayılma eğilimleridir. Bu nedenle çapalama ve çevre temizliği işlemlerine köklere zarar vermeden özen gösterilmesi gerkmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.