1 Ekim 2016 Cumartesi

Cinnema - Gymnema Sylvestre Bitkisi

Bu yazımızda Gynema Sylvestre bitkisi hakkında bazı bilgilerden derlemeleri sizlerle paylaşıyoruz. Gynemma Sylvestre bitkisinin bilinen diğer bir adı da Gurmar’dır. Gurmar kelimesi kökeni Hintçe olan şeker yok eden manasında bir kelimedir. Yüzyıllar boyu şeker metabolizmasında düzenleme amacıyla kullanılmıştır. Cinnema, glukozu azaltan özelliklere sahip olan, lupeol, quercitol, cinemik asit, stigmasterol ve ß-amyrin içerir. Bunlar doğada anti-enflamatuar ve anti-diyabetik olarak bulunun asitlerdir. İncelemeler sonucunda cinnemanın tip 1 diyabete karşı etkili bir tedavi yöntemi olduğu fark edilmiştir.

İlk defa 1920’lerin sonunda belgelenen verilere göre cinnemanın yaprakları pankreas üzerinde etkili olmaktadır. 2004’te yayınlanan, Washington DC’den bazı bilimadamlarınca yapılan çalışma sonucunda, cinnemanın normal vücut ağırlığı ile normal kan lipit değerleri için destek niteliğinde olduğu saptanmıştır.

Yapılan iki gruplu bir deneyde, cinnemanın sağlıklı pankreatik hücre faaliyetini geliştirdiği gözlemlenmiştir. Çalışmalar sonucunda elde edilen bir diğer veri de cinnemanın enzim aktivitesine destek olduğudur. Aynı zamanda glukozun bağırsaklara alımında azalma sağlamaktadır.


Yapılan derinlemesine araştırmalar sonucunda araştırmacılar, cinnemanın geliştirilmiş bir glukoz kontrolünü çok az oranda yan etki ile sağladığını fark etmişlerdir.

Gymnema Sylvestre ekstresinin günlük 400 mg kullanıldığı başka bir çalışma esnasında, 18-20 ay süresince kan şekerinde ve tip iki diyabet hastalarının kullandıkları klasik ilaç dozajlarında azalmaya sebep olmuştur.

Kasım 2010’da Phytomedicine dergisinin yer verdiği bir çalışmada, cinnemanın diyabet hastalığı bulunan laboratuvar hayvanlarına ait beta hücrelerini, cinnema almayan diğer gruba oranla yenilediğini belirtmiştir.

Açıklanan son raporlar ışığında, cimnemik asit formülasyonlarının obeziteye karşı da yarar sağladığı ön görülmektedir. Bu görüşün öne sürülme sebebi, cinnemik asitlerin kanda bulunan glukoz emiliminde gecikmeye sebebiyet verebilmesine dayanmaktadır. Cinnemik asit moleküllerinde söz konusu atomik düzenleme, glukoz molekülleriyle benzerlik teşkil etmektedir. Bu moleküllerin çalışma prensibi, tat alma tomurcuklarının üzerinde bulunan reseptör bölgelerini doldurup besinin içerdiği şeker moleküllerinin aktivasyonunu engeller. Bu sayede şeker özleminin önüne geçilmiş olur. Cinnema yaprak ekstresi; özel olarak Gurmarin peptiti, dilde bulunan tat alma organlarının acıyı ve tatlıyı tadabilme yetenekleriyle doğrudan ilşki içerisindedir. Cinnemik asit, bağırsakta bulunan reseptörlere karbonhidratların bağlanmasına engel olur. Bu sayede boş kaloriler dikkate alınır ve vücudun obeziteye geçişi engellenir. Cinnema ekstresinin niasin ve hidroksisitrik asite bağlı olan krom kombinasyonunun, obezite sorunu yaşayan denekler üzerinde kilo kaybına sebebiyet verdiği saptanmıştır.

Kullanım

Kan şekerinde düşüş sağlayabilmesi için kullanılan cinnema dozu, gün içerisinde 2 defa %25 oranında asit içeren 200-400 mg olmaktadır.

Gymnema sylvestre

Kan şekeri seviyesini doğal yollardan kontrol etmeyi sağlayan bir bitki türüdür. Çay veya kapsül formunda kullanımı söz konusudur.

Gurmarın kullanım alanları:

-Şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

-Şeker tadının alınmasını engellediği için, aşırı miktarda şeker tüketiminin neden olduğu hastalıklara karşı kullanılmaktadır.

-Ateş düşürmede kullanılır.

-Bez şişlerinde Hint yağıyla beraber harici olarak kullanılır.

-Kan şekerinin düşürülmesi için kullanılır.

-Son olarak cinnemayı kilo kontrolü için de kullanmak mümkündür.

Cinnema kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus söz konusudur. İnsülin ya da şeker düşürücü özellikte bir ilaç kullanmanız halinde, cinnema kullanımı ilacınızın etkisini artırabilir. Bu nedenle uzman doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.