1 Ekim 2016 Cumartesi

Haseki küpesi (Angelica Aquilegia)

Haseki çiçeği veya diğer adıyla yapraklı melekotu düğün çiçeğigiller familyasından bir bitkidir. Kuzey Amerika, Orta Avrupa ve Asya'da yetişmektedir. Türkiye'de de Anadolu’nun iç kesimlerinde doğal ortamında yetişmektedir. Güzel ve gösterişli çiçeklere sahip bir bitkidir.

Toprağın üzerinde rozet gibi yayılan çok güçlü bir kök sistemine sahiptir. 40-90 cm ye kadar boylanır. Açık yeşil renkli yaprakları 2-3 parçalıdır. Çanak yaprak sayısı beş adettir ve bazıları renklidir. 5 adet çok renkli taç yaprağa sahiptir. Taç yapraklarda daha çok mavi renk hâkimdir, ayrıca sarı, kırmızı ve beyaz da olabilir.

Uzun bir sapın üzerinde çiçekleri bulunur. Sarı, mavi, mor, kırmızı ve beyaz çiçeklere sahiptir. Çiçeklenme dönemi yaz başıdır.

Haseki çiçeği yetişebileceği hafif gölgelik ve nemli ortamları sevse de bol güneşli ortamlarda da yetişebilir. Ilıman iklim bitkisidir. En iyi gelişimi 18-20 dere arasındaki sıcaklıkta gösterir. Kışa dayanıklıdır. Kökleri zarar görmesin diye samanla örtülmelidir.


Hasekiküpesi çiçeği güçlü derin topraklardan hoşlanır. Serin, nemli, geçirgen, yaprak çürüntüsü ve derin balçık karışımı topraklarda iyi gelişme gösterir. Kumlu tınlı toprakları sever. Kireçli topraklarda da yaprak çürüntüsü ilavesiyle yetişebilir.

Haseki çiçeğinin üretimi tohum, ayırma, çelik, kök parçaları ve daldırma yöntemleriyle yapılır. Nisan-Mayıs aylarında tohumları yastıklara ekilir. Üzerine bir parmak harç serpilir ve sıkıştırılır. Çimlenen tohumlar 2-3 yapraklı fidelere dönüşünce başka yastıklara şaşırtılır. İlkbaharda fideler başlıca yerlerine dikilirler. Tohumla üretimde hasekiküpesi çiçeği ikinci yıl çiçek açmaktadır.

Ayrıma işleminde ise sürgünlerin kökten ayırma işlemi gerçekleşir. 50-60 cm aralıklarla dikim yerlerine dikilirler. Nisan - Eylül ayları arasında üretim işlemleri yapılmalıdır. Bitki ilk yıl çiçek açar.

Suyu çok seven hasekiküpesi sürekli nemli kalmak ister. Mayıs-Ağustos aylarında haftada bir 2-3 gram kompoze gübre verilir. Bu gübre çiçek açma verimini yükselecektir. Çiçeklenme geçtikten sonra dallar budanmalıdır.


Hasekiküpesi çiçeği süs bitkisi olarak bahçelere dikilmektedir. Kesme çiçek olarak da kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.