8 Ekim 2016 Cumartesi

Adi kadıntuzluğu (Berberis vulgaris L.) ve faydaları

Kadıntuzluğunun 450 türünden adi kadıntuzluğu, Doğu kadıntuzluğu, Amur kadıntuzluğu ve dikdörtgen kadıntuzluğu daha çok yaygındır. Adi kadıntuzluğu yabani halde Kırım'da ve Kafkasya'da deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte yetişiyor. Türkiye’de Doğu Anadolu’da rastlanmaktadır.
Modern tıpta adi kadıntuzluğu yaprakları ilaç olarak kullanılır. Yapraklarını bitki çiçek açan dönemde toplar, kuru havalı ortamda kurutup ilaç fabrikasına gönderirler.

Adi kadıntuzluğunun meyvesi de faydalıdır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bundan dolayı meyvelerini yetişen dönemde (Ağustos – Eylül aylarında) toplanır, güneşli havada kurutulur, sonra çay olarak demlenip içilir.


Adi kadıntuzluğu yüksekliği 2-3,5 metreye ulaşan ağaç veya çalı bitkisidir. Üçe ayrılmış dalları dikenlidir. Yumurta şeklinde yaprakları sıra ile dizilmiştir. Salkım şeklinde dizilmiş açık sarı renkli çiçekleri vardır. Ovalimsi, üç tohumlu yetiştiğinde kırmızı renk alan meyvesi vardır. Meyvesinin tadı çok ekşidir. Tohumları dikdörtgen şeklinde, kırmızı kahverengi renktedir. Bitkinin gövdesindeki kabuğu dışarıdan açık sarı, içten kahverengi sarı renktedir.

Adi kadıntuzluğu Haziran ayında çiçek açar, meyvesi Ağustos-Eylül aylarında yetişir. Salkım şeklinde dizilmiş açık sarı renkli kokulu çiçekleri vardır. Yaprakları açık yeşil renkli ve ekşi tadındadır. 2-3 kırmızı kahverengi tohumu vardır. Ağırlığı 0,14-0,32 gramdır. Tohumu meyvesinin %24-30’nu oluşturur, silindir veya oval şeklindedir. Uzunluğu 12 mm'dir. Çoğunlukla kırmızı, bazen ise siyah, sarı ve pembe renktedir.

Meyvesi ekşidir ve uç bölümünde gonca tomurcuğu yapışıktır. Meyvesini el ile topluyorlar. Adi kadıntuzluğu  meyvesinin içeriğinde % 5 şeker,% 5-6 organik asit (esasen elma asidi), 0,4-0,6% pektin, %4,9 selüloz, %0,95 kül ve %150-170 mg C vitamini vardır. Haziran ayında toplanan yapraklarında %120 mg C vitamini ve meyve verince beklemiş yapraklarında %40 mg E vitamini vardır. Adi kadıntuzluğunun yaprağında C vitamini haricinde, diğer önemli maddeler de vardır. Bunlardan limon ve elma asitlerini, flavonoidleri, pektin ve şekerli maddeleri belirtebiliriz.
Adi kadın tuzluğu taze halde çok az kullanılıyor. Ayrıca sirke, şarap, jöle, reçel, meyve suyu, alkolsüz içecek, şeker ve karamel hazırlanır veya kurutulur. Kurutulan meyveleri sumak gibi baharat olarak kullanılır. Çorbaya konuluyor. Meyvesinden sıkılan sudan likör ve gazlı içecekler hazırlanır.

Adi kadıntuzluğunun faydaları

Meyveleri halk hekimliğinde raşitizm, kansızlık, mide bağırsak hastalıklarının tedavisinde eskiden beri kullanılır. Aynı zamanda, meyvelerinden gıda sektöründe reçel ve diğer ürünler yapılır. Yapraklarında bulunan maddeler kan durdurucu etkiye sahiptir. Yapraklarında ayrıca, A ve C (%130 mg) vitaminleri vardır. Adi kadıntuzluğu çiçeklerinden demlenmiş çay öksürüğe karşı içilir. Halk tıbbında adi kadıntuzluğundan hazırlanmış reçel sarılık hastalığının tedavisinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.