1 Ekim 2016 Cumartesi

Sakız ağacı (Pistacia lentiscus L.)

Sakız ağacı Anacardiaceae familyasından bir bitkidir. Aynı familyanın diğer bilinen üyeleri çitlembik, menengiç, Antep fıstığı gibi bitkilerdir. Sakız ağacı önemli tıbbi bitkilerden biridir. Türkiye'de geniş bir alanda yetişmektedir. Ilıman iklim seven bir bitkidir, Akdeniz kıyıları ve Ege yetiştiricilik için uygundur. Ancak ülkemizde kültürü yapılmamaktadır. Ekonomik açıdan üretim dünyada yalnızca Sakız adasında yapılmaktadır.


Sakız ağacının faydaları nelerdir?

Sakız reçinesi veya diğer adıyla mastik çok eski çağlardan beridir tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Eski Mısır'da ve Araplar tarafından uyuz, kuduz, yılan sokmaları, mide yanması, balgam söktürücü olarak ve akciğer rahatsızlıklarında kullanılmıştır. Ayrıca Mısır'da mumya hazırlanmasında kullanıldığı bilinmektedir. Eski Mısırlıların ağız kokusu gidermek ve diş hastalıklarında bu bitkiden yararlandıkları kaynaklarda yerini almıştır. Osmanlı döneminde de ilaç yapımında kullanılan bitkiler arasında yerimi almıştır.


Mastikin içeriğinde bulunan bazı maddelerden dolayı peptik ülsere yol açan Helicobacter pylori’yi yok edici özelliği vardır. Yemek sonrasında çiğnenmesi antiseptik etkisi dolayısıyla ve ağız hijyeni açısından fayda göstermektedir. İspanya'da bitkiden yüksek tansiyona karşı yararlanıldığı ortaya çıkmıştır. Geleneksel tıpta hazmı kolaylaştırıcı, sindirim sistemini rahatlatıcı, diş ve ağız sorunlarında kullanılmıştır. Günümüzde araştırmacılar tarafından ağız hijyeninde ve sindirim sistemi hastalıklarında olumlu rol oynadığı kanıtlanmıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.