Mangifera Indica familyasından olup, ana yurdu Endonezya, Birmanya,
Doğu Hindistan ile Himalay dağlarıdır. Dünyada her sene 16 milyon ton mango
üretilir. Bu üretimin yüzde 65 ini Hindistan üstlenmektedir. Mango çekirdekli
meyveler grubundandır. Her meyvenin içinde iri çekirdeği vardır. Kabuğu sık ve
düzgündür. Meyvelerin uzunluğu 8-24 cm, çapı 5-10 cm olmaktadır. Bir meyvenin
ağırlığı 250-400 gram, bazı durumlarda 2-3 kilo olabiliyor. Şekli yumru,
yumurta şekilli ve uzunumsudur. Kabuğunun rengi yeşil, yeşilimsi sarı, turuncu,
mor, kırmızı ve karışık renkli olabilir. Meyvesinin rengi sarı veya turuncu,
sulu, türüne bağlı olarak çok ya da az liflidir. Tat ve kokusunun güzelliğinden
dolayı meyvelerin padişahı adlandırılmaktadır. Dünyada 1500 mango türü vardır
ve bu türler 4 gruba ayrılır. Florida türlerine Haden, Tommy Atkins, Kent;
Hindistan türlerine Alphonso, Mulgoba, Bombay, Bangalora, Pairi, Him Sagar;
Filippin türlerine Carabao, Pico, Pathiri,
Aroomanis; Güney Hindistan türlerine Julie, Amelie, Peter
örnek verilebilir.
Mango çok kokulu meyvedir. 100 gramında 56 kkal enerji
içerir. İçeriğinde su, şeker, glikoz, früktoz, sakaroz, protein, mineraller, C
vitamini ve başka yararlı maddeler vardır.
Mangonun faydaları nelerdir?
Mango meyvesi taze yenir veya işleme tabi tutulur.
Olgunlaşmamış meyvesinden salata, çekirdek içlerinden un yapılır. Mango ve
suyunda şeker ve diğer besleyici maddelerin yanı sıra vitaminler ve karoten de
mevcuttur. Bundan dolayı mango yaşlılar ve çocuklar için çok faydalıdır. Hindistan’ın
halk hekimliğinde mango idrar söktürücü, mide yumuşatıcı ve bazı kanamalarda
kullanılır. Mango meyvesi suyu dermatiti rahatsızlığında deriye sürülür.
Çekirdeği kurtlara ve astım hastalığına karşı kullanılır. Yapraklarından akrep
sokmalarına karşı tedavi amacıyla yararlanılır. Kurutulmuş mango çiçeklerinden
elde edilen karışım tıpta ishale ve kronik dizanteriye karşı kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder