Mısır insan ve hayvan beslenmesinde önemli yere sahip olan
bir hububat bitkisidir. Dünya tahıl üretimi içindeki payı yaklaşık olarak yüzde
28'dir. Ülkemizde mısır hemen hemen her yerde üretilir. Ancak ticari amaçla
mısır tarımı Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılır. Kuzey
bölgelerinde genellikle ana ürün, güneyde ikinci ürün olarak yetiştirilir. çapa
bitkisi olması nedeniyle çoğunlukla kendinden sonra gelen bitkiye temiz ve
otsuz bir tarla bırakır. Soya, kuru fasulye gibi baklagillerle oldukça iyi münavebeye
girer. Kumlu ve hafif toprakları iyi değerlendirir. tane ve sapları iyi birer
yem olduğu için önemli bir yem bitkisidir. Ayrıca alkol, nişasta, irmik, glikoz
ve yağ sanayisinde ham madde olarak kullanıldığı için sanayi bitkisi de
denilebilir.
Mısır bitkisinin boyu 1,5-3 metre arasındadır. Kökleri 2,5
metre derine, 1,5 metre etrafa yayılabilir. Bunun için derin, süzek ve havalandırması
iyi olan toprakları sever. Mısır ekilecek arazi sonbaharda derin sürülür.
İlkbaharda toprak yeniden yüzlek olarak sürülür. Burada toprağı iyice incelemek
gerekir. Eğer toprak oturmuşsa havalandırma için yeniden sürüme ihtiyaç vardır.
Mısır ikinci ürün olarak yetiştirilecekse toprak hazırlığı
daha basittir. Tohum yatağı hazırlamak yeterlidir.
Ekin için her şeyden önce amaca ve yöreye uygun çeşit tercih
edilmelidir. Eğer insan yiyeceği olarak kullanılmıyorsa ve tarla
sulanabiliyorsa iyi randıman alınacak gecçi çeşitler ekilmelidir. Çeşit
seçiminde en önemli faktörlerden biri yetişme süresidir. Üretim bölgelerinde bu
özellik yönünden farklılıklar vardır.
Ekilecek çeşit belirlendikten sonra ikinci önemli konu ekim
zamanı olmaktadır. gerek ana ürün gerek ikinci üründe erken ekim verimi
artırır. Fakat mısır sıcağı seven bir bitki olduğu için çok fazla erken
dönemlerde de ekilmemelidir. En iyi ekim zamanı toprak ısısına göre belirlenen
zamandır. Toprak ısısı 10 derecenin altında ise mısır çimlenemez. Mısırın
çimlenmesi sırasında kuru madde birikimi için optimum toprak sıcaklığı 20
derece olmalıdır. Ekim zamanında dikkat edilecek bir diğer nokta da tepe püskülü
ya da koçan püskülü çıkarma zamanının aşırı sıcaklara denk gelmemesidir.
Yapılan araştırmalar Nisan sonu ve Mayıs ortasının en iyi ekim zamanı olduğunu
göstermiştir. İkinci ürün mısır ekiminde ise erken ekim iyi sonuç vermektedir.
Fakat özellikle Karadeniz bölgesinde Temmuzun 15'den sonraya kalmamalıdır.
Mısır ekiminde dikkat edilecek bir diğer nokta ne kadar
tohum kullanılacağıdır. İyi bir verim için hedef dekardan 6 bin bitki hasat
etmektir. Ana ürün için önerilen sıklık 70 cm sıra arası 25 cm sıra üzeridir.
Erkenci çeşitlerde ve ikinci üründe sıra arasının 20 cm olması yani hasatta
dekarda 7 bin bitki bulunması gerekir. Silaj üretimi söz konusu ise sıra üzeri
10-15 cm arasında değişir. Bu dekarda 9 bin 500-10 bin bitki demektir. Ana ürün
için dekara 1.5-2 kilo, erkenci çeşitler ve ikinci ürün için dekara 1,7-3 kilo
ve silaj mısır için dekara 3-3,5 kilo civarında olmalıdır. Ekim mibzerle
yapılmalıdır. Günümüzde havalı mibzerler tohumun istenilen sıklıkta ekilmesine
olanak verir.
Genellikle dekara 8 kilo saf fosfor düşecek şekilde fosforlu
gübre verilir. Mısırın azotlu gübreye ihtiyacı oldukça fazladır. Genellikle
kompozit çeşitler için dekara 12-15 kilo ve melez çeşitler için dekara 18-24
kilo saf azot önerilir. Bu miktarın
yarısı ekimle birlikte yarısı mısır 40cm olduğunda verilir. Unutulmamalıdır;
fazla gübre her zaman fazla ürün demek değildir.
Mısır yabancı otlara karşı ilk dönemde hassastır. İlk
dönemde iyi bir ot mücadelesi yapılır. Mekanik veya herbisitlerle mücadele
yapılabilir. Mekanik mücadele elle veya makineyle yapılır. Bitki 2-3
yapraklıyken ilk çapa ve seyreltme yapılır. İkinci çapa bitki 5-6 yapraklıyken
yapılır.
Mısır fazla suya ihtiyaç duyar. Sulanmaksızın ikinci ürün
mısır yetiştirilemez. Fakat bölgedeki yağışın miktarı da önemlidir. Bitki susuz
kalırsa verim yüzde 50 oranında düşer. Sulama sayısı 2. ürün olarak
yetiştirildiğinde 10'a kadar çıkabilirken, bol yağışın olduğu Karadeniz
bölgesinde ise 2-3 kez sulama yeterli olur.
Mısır tanelerdeki rutubet yüzde 20 ve altına düştüğünde
hasat edilir. Bu durumda koçanlar sararıp taneler sertleşir. Hasat elle veya
biçerdöverle yapılır. Sapları hayvan yemi olarak kullanılacaksa elle hasat
edilmesi uygun olur. Usulüne uygun tarım ve iyi bir çeşitle dekardan 1-1,5 ton
tane ürünü almak mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder