14 Eylül 2016 Çarşamba

Havuç nasıl yetiştirilir?

Havuç 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl yenilen kökleri oluşur, ikinci yıl tohum bağlar. A, B1, B2 vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Maydanozgiller familyasından, Daucus carota L. türüne ait olan havucun ana vatanı ülkemizdir. Tüm dünyada en yaygın olarak portakal rengi havuç üretilir, Hindistan’da kırmızı havuç üretimi yapılmaktadır.

Halk hekimliğinde havuç suyu akciğer hastalığı sırasında, öksürüğe karşı , ayrıca kan yapıcı ve sindirim sürecini iyileştiren bir sebze olarak yaygın kullanılır. Havuç suyu böbrekler taşı durumunda idrar söktürücü malzeme olarak da kullanılır. Balgam sökücü özelliğe sahiptir. Havuç yemek yüzün rengini iyileştirir, boyu uzatır. Göğüs ağrısı, öksürük, böbrek taşı hastalıklarına iyi gelir. Havuç reçeli morali iyileştirip, vücudu kuvvetlendirir, mide ve karaciğer için faydalıdır.


Havuç unutkanlığa iyi gelmektedir. Unutkanlık şikayeti olanlara havuç suyu içmeleri önerilmektedir. Bunların dışında havucun faydaları saymakla bitmiyor;

- mide ve yemek borusundaki yanmaya;
- unutkanlığa ve erken bunamaya;
- kronik baş ağrısına;
- migrene ve Alzheimer’a iyi geldiği bilinmektedir.
- algılamayı güçlendirici;
- deri ve akciğer kanserini önleyici;
- kalp krizini önleyici;
- hareketli sperm sayısını artırıcıdır.

Havuç nasıl yetiştirilir?

İklim
Havucun kısa gün bitkisi olduğu söylenebilir. Bundan dolayı ışığın az, sıcaklığın düşük ve toprağın da rutubetli olduğu yerlerde kaliteli ürün elde edilir.  Havucun yetişmesi için en ideal sıcaklık 15-20 derecedir. Sıcaklıklar arttıkça havucun boyu kısalmaktadır. İdeal sıcaklıkta renk maddeleri iyi oluşmaktadır.

Toprak
Havucun yetiştirildiği toprak organik maddeler açısından zengin,  gevşek bünyeli, geçirgen ve derin olursa iyi ürün elde edilir. Asiditeye karşı hassas sebzedir. pH 6,5-7,5 arası olmalıdır. Ayrıca drenajın çok iyi olmasına dikkat edilmelidir.

Havuç tohumdan üretilir. Toprak iyi işlenmelidir. İlk işlenmede 30-40 cm derinlikte işlenip dekar başına 2-3 ton yanmış ahır gübresi verilir. Daha sonra ikinci kez toprak işlenir.

Gübreleme
Uygun gübrelemenin yapılabilmesi için toprak analiz edilir ve ona göre hareket edilir. Genel olarak dekara 30-40 kilo amonyum nitrat, 40-50 kilo Süper fosfat ve 25-35 kilo Potasyum sülfat verilmelidir. Azotlu gübrenin 2-3, Potasyumlu gübrenin 1-2 defada verilmesi uygun olur. Fosfor ile potasyumlu gübreler ekim öncesinde, Azotlu gübrenin yarısı ekim öncesinde, diğer yarısı fidelerin kurşun kalem kalınlığına ulaştığında verilir. Havuç potasyum ve azotu çok sever. Bu gübrelerin ikisi de verimliliğin ve kalitenin artmasına yardımcı olur.

Yetiştirme
Havuç tohumlarının ekim zamanı çeşidine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak kasım ayından şubata kadar ekim yapılır. Tohumlar 2-3 hafta ara ile ekilebilir. Dekara yaklaşık olarak 0,1-1 kilo tohum kullanılır.

Sıraya ekim en iyi üretim şeklidir.  Tarlada 105-110 cm genişlik ile 15-20 cm yükseklik ve aralarında 45 cm'lik su yolu bulunan tahtalar ekime hazırlanır. Orta boy çeşitlerde 10x2 cm ya da 20x2 cm, Beypazarı gibi uzun çeşitlerde 10x6-8 cm ya da 20x6-8 cm olmalıdır.

Havuç tohumlarının ekimi elle veya mibzerle yapılabilir. Ekim yapıldığında tohumların üzerine 1-2 cm kalınlığında harç atılır ve tahta tokmakla bastırılır. Süzgeçli kova ile can suyu verilir. Tohumlar ekim sonrasında yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde çimlenirler. Fideler birkaç yapraklı olduklarında ilk çapa ve seyreltme yapılır ve bitkiler arasında 5-10 cm boşluk bırakılır. Sulama her çapa sonrasında yağış durumuna göre yapılır. Suyun yeterli olmaması durumunda havuçlar iyi gelişemezler.

Hasat

Havuçlar yaklaşık olarak dört ay sonra hasat edilecek duruma gelirler. Hasattan bir gün önce sulama yapılması havuçların kolayca topraktan çıkarılmasında faydalı olacaktır. Havuçlar toprak kazılarak hasat edilirler. Daha sonra yıkanırlar ve yaprakları kesilip atılır. Havuçta yaklaşık verim 3430 kg/da olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.