Pırasa iki yıllık kış sebzesidir. İlk yıl yenilen kısımları,
ikinci yıl tohumları oluşmaktadır. Soğan ile benzerlik göstermesine rağmen
pırasada baş kısmı oluşmaz ve yenilen kısımları gövdesi ve yapraklarıdır. Pırasanın
kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte tarihçilerden eski Mısır ve Romalıların
pırasayı uyku getirici ve iştah açıcı özelliklerinden dolayı kullandıkları
bilinmektedir.
Liliaceae familyasına dahil Allium porrum L. türü olan
pırasanın ismi yörelere göre değişmektedir. İstanbul’da Kartal pırasası, Bursa’da İnegöl pırasası olarak bilinir. Çeşitli
yemekleri yapılan pırasa şifalı özellikleri ile de bilinmektedir; öksürüğe iyi
gelir, sindirimi kolaylaştırır, vücuttan tuzların dışarı atılmasını sağlar.
100 gram pırasanın besin değerleri
Pırasa nasıl yetiştirilir?
İklim
Pırasa serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. 15-20 derece
arasın ideal yetişme sıcaklığıdır. 2-3 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam
ettirir ancak sıcaklığın sıfırın altına düşmesi gelişimi durdurur. Ani sıcaklık
düşmeleri bitkiye zarar vermektedir. Pırasanın bazı çeşitleri -10 ve -20 ye
kadar dayanabilmektedir.
Toprak
Pırasa her türlü toprakta yetişebilmektedir. Önemli olan
toprağın organik maddelerce zengin olması, nemli ve humuslu olmasıdır. pH’sı
6-7,5 civarında olmalıdır.
Gübreleme
Pırasanın gübrelemesinde başlıca olarak çiftlik gübresi
kullanılır. Dekara 3-4 ton olarak yanmış çiftlik gübresi kullanılır. Ticari
gübrelemenin toprak analizi sonucuna göre verilmesi önerilir. Dekara genel olarak,
5-10 kilo fosfat , 10- 15 kilo potasyum, 6-8 kilo kalsiyum oksit, 15-20 kilo azot ve
1,5-2 kilo magnezyum verilebilir. Azotlu gübreler bölünmelidir.
Yetiştirme
Pırasa hem tohumdan hem de fide ile yetiştirilmektedir. Eğer
pırasanın beyaz kısmının uzun olması isteniyorsa fide ile yetiştirme yapılmalı
ve derin dikim yapılmalıdır.
Tohumla direkt üretim yapılacaksa sonbaharda tarla sürülür. Diskaro
çekilir ve mibzer ile tohum atılır. Dekara 40 kilo tohum atılır. Sıra arası 40
cm gelecek şekilde ekim yapılır. Toprak yaş olmamalıdır bu çürümeye neden
olabilir.
Pırasa yetiştiriciliğinde diğer ve en geçerli yöntem fide
yetiştirip sonrasında fideleri toprağa dikmektir. 1 m 2 ‘ye 3-5 gram hesabıyla
tohumlar serpme ya da sıravari ekilir. 10-12 hafta içinde fidelerin kalınlığı
kurşun kaleme ulaşır. Fideleri yerinden sökmeden önce sulama yapılır. Daha sonra
sökülerek tarlaya tek, çift sıra ya da tahtalar üzerine 4-5’li sıralar şeklinde
dikim yapılır. Çift sıra dikim verimi artırmaktadır. Makineyle dikim
yapıldığında dönümde 20 bin bitki olacak şekilde 40X12 cm, elle dikim
yapılacaksa 25X10 cm sıra arası ve üzeri mesafeler kullanılır.
Hasat
Geniş alanlarda 1-2 kez, küçük alanlarda 5-6 kez hasat
yapılabilir. Makine veya elle çekilerek hasat yapılır. Sökülen pırasalar önce
havuzda yıkanıp topraktan temizlenir. Daha sonra kökten bir kısım kesilir ve
üst yapraklar soyulur. Ortalama olarak 3000-5000 kg/da verim alınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder