Karabuğdaygiller (Fagopyrumaceae) cinsine ait olan bir
yıllık bir bitkidir. İçeriğinde %52,9 nişasta, %10,8 protein, %3,2 yağ,% 1,5
şekerler, %10,8 selüloz, %2,0 mineraller vardır. Karabuğday B1, B2, PP, P
vitaminlerini barındırır. Karabuğdayla alınan P vitamini kalp damar, hipertansiyon,
plörezi hastalıklarına iyi gelir. Karbonhidratlardan nişasta, sakaroz, selüloz
ve pentazonlar; mineral maddelerden Ca, P, K, Fe ve diğer iz elementler vardır.
Karabuğdayın içeriğinde proteinler, vitaminler, mineral ve iz elementlere
oranla çok olduğundan diyet ve çocuk beslenmesinde kullanılır.
Karabuğdaydan taneli veya un olarak gıda hazırlanır. Eski dönemlerde
Moğollar ve Hunların et yemeklerinin yanında karabuğday lapası yedikleri
bilinmektedir. Karabuğday lapası günümüzde de diyet gıdası olarak meşhurdur.
Çünkü içinde organizmada iyi sindirilen demir, fosfor, kalsiyum, elma ve limon
asitleri, suda çözünen vitaminler vardır. Karabuğday daha fazla kilo almaya meyilli
insanlara önerilir.
Halk hekimliğinde karabuğday çiçeklerinden hazırlanan çaylar(1:10)
öksürüğü yumuşatan ve balgam söktürücü ilaç olarak kullanılır. Normal çay
olarak içilir. Bu tür çay bazı bölgelerde yüksek tansiyona karşı içilir.
Karabuğday yapraklarının anti bakteriyel özellikleri olduğu
bilinir. Ufalanan yapraklar çıban veya iltihaplı yaraların üzerine konulur.
Karabuğday unundan çocuklar için besinler hazırlanır. Karabuğday besleyici, fizyolojik açıdan insan
vücuduna yararlı ürün olarak beslenmede geniş çapta kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder