Hünnap Cehrigiller (Rhamnaceae)
ailesinden hünnap cinsine ait bir bitkidir. 100’den fazla çeşidi bulunmaktadır.
Yabani çeşitleri Orta Asya'da, Kırım'da
ve Kafkasya'da bulunur. Ülkemize Sivas
ve Denizli bölgelerinde yetiştirilmektedir. Başka bölgelerde ise hünnaba tek
tek grup şeklinde rastlanır.
Hünnap bitkisinin yüksekliği 4-12 metreye ulaşır. Haziran-Temmuz'da çiçek açar. Çiçekleri bir
yerden top şeklinde açıyor. Çiçeği yıldız şekilli, beş yapraklı ve sarıdır. Meyvesi
yuvarlak, oval, dikdörtgenden armuda benzer şekle değişiklik gösterir.
Meyvesinin
pürüzsüz parlak kahverengi veya kırmızı kahverengi renkli kabuğunun altında tatlı,
ekşimsi ve yumuşak sarımsı etli kısmı vardır. Çekirdeği sert, uçları sivri, geniş
oval veya dikdörtgen oval olup, uzunluğu 1,2-1,5 cm dir.
Hünnap içeriğinde % 22-30 karbonhidrat,% 5 protein, % 1,5
organik asit (elma ve kehribar asidi),% 2,5 pektin,% 88 C vitamini bulundurur. Kuru
meyvelerinin içeriğinde şeker % 70’e ulaşır. P vitamininin miktarı limon kabuğundakinden
fazladır. Minerallerden potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir içerir.
Hünnap taze ve kurutulmuş halde yenir. Ayrıca konserve ve
şekerlemelerin yapımında kullanılır. Birçok ülkede kuru meyveler un haline
getirilir ve bu un şekerleme yapımında kullanılır.
Hünnabın şifalı özellikleri - faydaları
Hünnabın halk hekimliğinde yaprağı, kabuğu ve meyvesi
kullanılıyor. Meyveleri katarakt hastalıklarının, veremin, öksürüğün tedavisinde,
ayrıca yumuşatıcı ve idrar söktürücü olarak uygulanır. Ayrıca, sindirim
organlarının çalışmasını iyileştirir. Hünnap meyvesi aynı zamanda kan basıncını
düzenler. Bunun sonucu olarak baş ve
kalp bölgesinde ağrı kesilir ve kanda kolesterol miktarı azalır.
Hipertansiyon hastalığında günde 3 kez yemekten sonra 20 hünnap
meyvesi yemek ve tedaviyi 3 ay devam ettirmek önerilir.
Hünnap yapraklarında bol miktarda C vitamini vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder