Karnabahar, turpgillerden iki yıllık bir bitkidir. Birinci
yıl çiçek ve çiçek tablası oluşan karnabahar lahanayı andırsa da yaprakları daha
uzun ve sivri uçludur. Yenilen taç kısmı çeşide göre farklı renk taşımaktadır.
Beyaz, sarımtırak veya krem rengi olan bu taç güneşin etkisi ile sararmaktadır.
Karnabahar C vitamini, B ve P vitaminleriyle karoten içerir.
Minerallerden potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir içerir. Besin değeri
açısından lahanadan daha değerlidir. Kolay sindirildiğinden çocuk gıdalarında
da yer verilmektedir.
Kaliteli bir karnabahar zamanında toplanmalıdır. Zamanında
hasadı yapılmayan karnabaharın taç kısmı yeşillenir, rengi beyazdan sarıya
dönüşür ve daha sonra morlaşır. Çeşidine göre sebzenin erken, normal ve geçci
çeşitleri bulunmaktadır.
Karnabahar nasıl yetiştirilir?
İklim
Kış sebzesi olmasına rağmen karnabahar soğuğa çok dayanıklı
değildir. Sıcaklık, ışık ve nem sebzenin yetiştirilmesinde olmazsa
olmazlardandır. Sıcaklık talebi sebzenin çeşidine göre farklılık gösterecektir.
Tacın oluşma evresinde belirli bir dönem düşük sıcaklık olmalıdır.
Sebzenin fideleri bir süre -10 derece sıcaklığa
dayanabilirlerse de hasadı yaklaşan karnabaharlar sıfır derecenin altında
sıcaklığı sevmezler. Taç kısmının oluşum döneminde 15-20 derece en uygun sıcaklıktır. Bu dönemde
sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi gerekir. Aksi halde taç kalitesi düşer.
Toprak
Her tür toprakta yetişebilen karnabaharlar organik maddeler
bakımından zengin olan toprağı severler fakat asiditeye karşı hassastırlar. Dikim
tarihinden çok öncesinde toprak hazır hale getirilmelidir. Ağır topraklarda ve
bol yağışlı bölgelerde drenaj çok iyi olmalıdır. Sonbaharda derin sürülen
toprak ilkbahar aylarında sadece normal sürüm yapılarak hazırlanır. Sürüm
sonrasında diskaro ve tırmık çekilmelidir. Masuralar hazırlanmalı ve toprak fidelerin
dikimine hazır hale getirilmelidir.
Gübreleme
Dekara verilecek gübre miktarı; 2-4 ton çiftlik gübresi,
40-50 kilo amonyum sülfat, 40-50 kilo süper fosfat, 20-30 kilo potasyum sülfat olabilir.
Toprağın analizi yapılarak uygulanan gübreleme en doğru gübreleme şeklidir. Toprak
son olarak hazırlanırken çiftlik gübresi, fosforlu gübrenin tamamı verilir,
potaslı ve azotlu gübrenin yarısı uygulanır. Potaslı gübrenin 2. yarısı taçların
oluşumundan önce verilir. Azotlu gübrenin ikinci yarısı ise dikimin 20-25 gün
sonrasında ve taç oluşumu öncesinde olmak üzere 2 dönemde verilir.
Yetiştirme
Ülkemizde yaz sonu, sonbahar ve kış mevsimlerinde yetiştirilen
karnabaharların yetiştirilmesi, fidelerin yetiştirilmesi ve başlıca alanlarına
dikilmesi olmak üzere 2 aşamada gerçekleşir. İlk önce karnabahar tohumlarının
ılık ve soğuk yastıklara ekimi yapılır. Ekimin zamanı çeşit, bölge ve hasat
zamanına göre farklılık gösterse de genelde Nisan-Mayıs, Haziran-Temmuz
aylarında yastıklara sırayla veya serpme olarak ekim yapılır. Uygulanacak en
doğru ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek gerçekleştirilen sıravari
ekimdir. Yastıklara ekilen tohumlar koşullara bağlı olarak 8-15 gün içerisinde
çimlenecektir. Sonrası sıra üzerindeki fideler 3-5 cm aralıkla seyreltilir.
İyi yetiştirilmiş fideler karnabaharın kalitesini en çok
etkileyen unsurlardandır. Yetiştirme esnasında sıcaklık aniden düşüp yükselirse
taçlar kalitesiz olacaktır. Eğer dikim olgunluğundaki fideler yastıklarda fazla
bekletilirse büyümede duraklamalar meydana gelebilir. Dikim için 7-8 yapraklı,
gövde ve yaprakları sağlam olan fideler kullanılmalıdır. Cılız ve sarı
yaprakları olan fidelerden yetişen sebzelerin taç kısımları cılız ve gevşek
olur.
Genel olarak tohum ekiminden 5-7 hafta sonra fideler dikime hazır hale
geleceklerdir. Masuralar üzerinde yapılan yetiştirme şekli uygun olmaktadır. Masuraların
genişliği sebzenin çeşidine ve tek sıra veya iki sıra olmasına göre ayarlanır. Dikimde sıraların arası ve sıraların üzeri
mesafeler 60x60 ya da 70x70 cm olarak ayarlanır.
Fideler yerlerinden dikkatli
bir şekilde sökülmeli ve bekletmeden plantuar yahut çepin ile dikilmelidir.
Köklerin ise topraklı olarak çepinle dikimi daha uygun olur. Dikim sonrasında
önce fidelere can suyu verilmeli, birkaç gün sonrasında ise salma sulama
yapılmalıdır. Karnabahar su ve çapayı sevdiğinden bu ikisine özen
gösterilmelidir.
Hasat
Karnabaharların taçları sararmasın diye yeşil yaprakları
kırılarak tacın üzeri örtülerek üretim yapılmalıdır. Taçlar gevşek yapıya
dönüşmeden önce hasat edilmelidir. Hasadın süresi çeşide ve iklim koşullarına
göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak 1-4 hafta olabilmektedir. Taçlar gövde ile birleştikleri yerden bıçakla
kesilirler. Tacı korumak için birkaç yaprak bırakılır. Taçlar çok çabuk kararır
ve zede alırlar. Bundan dolayı tek sıra halinde kasalara yerleştirilmelidirler.
Taçlar çeşit ve iklime bağlı olarak sıkılıklarını 2-3 hafta muhafaza ederler.
Rengi sararmış ve gevşeyen taçlar kalitelerini ve pazarlanma özelliklerini
kaybederler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder