Farnesyan akasyası dünyada ılıman iklime sahip olan pek çok
yerde yetişmektedir. Güzel kokulu bu bitkiye tatlı akasya veya kokulu akasya da
denilir. Çok yüksek olmayan 3 metreye kadar boylanabilen bir ağaççıktır. 2,5-5
metreye kadar taç oluşturur. Genellikle herdem yeşildir ancak kışın bazı
yapraklarını dökebilir. Sonbahar aylarında sarı renkli kokulu çiçekler açar.
Leguminosae familyasındandır. Meyveleri fasulye benzeridir içinde tohumları
bulunur.
Kokulu akasya doğal ortamında Hindistan, Orta Amerika, Kuzey
ve Orta Afrika'da yetişir. Akdeniz bölgesinde (Fransa'da XVIII yüzyılın
sonundan itibaren), Filistin, Suriye,
Kuzey Hindistan (Himalayalar'ın güney yamaçları), Avustralya, Kuzey ve Güney
Amerika, Hawaii ve Filipinler'de yetiştirilir.
Bitkinin çiçeklerinden kaliteli akasya yağı elde edilir.
Çiçeğinin kokusu menekşe ile ahududu karışımı hoş bir kokudur. Yağ kaliteli
parfümlerin içeriğinde kullanılır. Menekşe ve zambak kokularıyla iyi uyum
sağlamaktadır.
Akasyaların dünya üzerinde 400'den fazla çeşidi
bulunmaktadır. A. dealbata, A. cavenia çeşitlerinden de aromatik yağ elde
edilir. Kokulu akasya bazen Opoponax Commiphora Erythraea ile
karıştırılmaktadır.
Hindistan'da Farnesyan akasyası parfüm yapımında kullanılır.
Taze çiçeklerinden cilt kuruluğu için banyolarda yararlanılır. Venezüella'da
kökleri mide kanserini tedavi etmek için kullanılır. Çin'de bitki romatoid
artrit ve akciğer tüberkülozu tedavisi için uygulanır.
Bitkinin antiromatizmal, antiseptik, spazm giderici,
afrodizyak, parfüm, böcek öldürücü etkileri vardır. Yaklaşık % 25 uçucu
bileşenler, başlıca olarak benzilalkogol, metil salisilat, farnesol, geraniol,
linalol içerir.
Kokulu akasya ev koşullarında kuru, hassas ciltlerin bakımı
için kullanılır. Depresyon, sinirsel yorgunluk ve stresin yol açtığı
hastalıklarda yardımcı olur. Gıdalarda,
alkollü ve alkolsüz içeceklere tat katmak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder