Sumak Şimşekgiller familyasından bir bitkidir. 1-4 metre
boylanır. Sürgün dalları kırmızımsı tüylü çalı veya ağaç şeklinde kışın
yapraklarını döken bir bitkidir. Yaprakları oval şekilli ve sapsız tüylü ve
kenarları hafif dişlidir. Haziran Temmuz aylarında çiçeklenir. Çiçekleri
yeşilimsi renkli, 20-25 cm boyunda, konik şekilde toplanmış bulunur. Meyveleri
4-7 mm büyüklüğünde tek çekirdekli, kremsi ve tüylü, olgunlaştıklarında esmer
kırmızı renktedir. Çekirdek basık, böbrek şekilli, gri kahverengi ve oldukça
serttir. Çekirdeğin etrafını ekşi baharatımsı lezzette, koyu kıvamlı özsu
içeren meyve eti sarar. Ege ve Akdeniz bölgesinde taşlık ve kayalık yerlerde, çalılıklarda,
ormanlık yerlerde 600-1900 metre yükseklikte yetişir.
Doğu Anadolu bölgesinde doğal halinde yetişmektedir.
Ülkemizde derici sumağı ve boyacı sumağı adında 2 sumak türü yetişmektedir.
Baharat ve sumak ekşisi olarak kullanılan tür derici sumağı olup diğerinin meyvelerinin baharat özelliği yoktur. Derici
sumağı ile boyacı sumağı arasındaki en belirgin fark derici sumağının yapraklarının
tüylü olması ve her yaprağın 9-15 yaprakçıktan oluşmasıdır. Derici sumağının
diğer isimleri; debbağ sumağı, boyaotu, mavru, tahru ve terki ağacı'dır.
Sumak nasıl toplanır?
Yapraklar Haziran-Temmuz ayları boyunca çiçeklenme
sonrasında meyveler oluşmadan toplanır. Yapraklarda bulunan maddelerin
yağmurdan etkilenmemesi için toplama işleminin yağmur mevsimi başlamadan önce
tamamlanması gerekir. Meyveleri ise tamamen olgunlaşma sonrasında Ağustos-Eylül
aylarında keskin bir alet kullanılarak elle toplanmalıdır.
Sumak nasıl kurutulur?
Yaprakların üst yüzeyleri alta gelecek şekilde dizilip gölge
veya 50 derece fırınlarda kurutulur. Yapraklar kurutma sırasında sık sık
karıştırılmalı ve böylece havalanmaları sağlanmalıdır. Yapraklar istenilen
kuruluğa geldiğinde sopalarla vurularak saplarından ve dallarından ayrılmaları
sağlanır. Sopalarla vurma işlemine yapraklar parçalar haline gelene kadar devam
edilir.
Sumak Nasıl Saklanır?
Kurutulmuş yaprakların üstü koyu yeşil, alt tarafı boz yeşil
renktedir. Kendine has kokulu ve buruk lezzetlidir. Kurutulmuş yaprak ve
meyveler kuru ve havadar ortamlarda saklanılır.
Sumak nasıl kullanılır?
Sumak meyveleri tanen, uçucu yağ ve organik asitler taşır.
Derici sumağının meyvesi kendine özgü bir aromaya, eski bir tat ve buruk bir
lezzete sahiptir. Aroması taşıdığı uçucu yağdan ekşi lezzeti ise içindeki
asitlerden dolayıdır. Olgunlaşan meyveler uygun yöntemlerle kurutulduktan
sonra, sofra tuzu ile karıştırılıp öğütülür, baharat olarak özellikle kokuyu
azalttığından soğanlı salatalarda, sumak ve sumak ekşisi sebze, kebap, balık
yemeklerinde kullanılır.
Sumak ekşisi geleneksel olarak meyvelerin bir iki gün suda
bekletip süzülmesiyle hazırlanır. Meyvelerin su ile kaynatılmasıyla da daha
koyu kıvama sahip olan sumak pekmezi elde edilir.
Yapraklar şeker, tanen ve sarı renkli boyar madde taşır.
Kabız, kan durdurucu, antiseptik etkileri olup, yünlü kumaşların boyanmasında
kullanılır. Yaprakların yanında genç sap ve kabuklar da sepi maddesi olarak
kullanılır ve deriye özel bir yumuşaklık kazandırır.
Sumak yaprakları genelde kalite olarak 3 sınıfa ayrılır; birinci
kalite sumak yaprakları parlak yeşil renkte olup içinde kırmızımtırak yaprak
sapları, dal ve diğer yabancı madde ihtiva etmezler. İkinci kalite sumak
yaprakları biraz daha büyük yaprak parçaları ve az miktarda küçük kırmızı
yaprak sağları ihtiva ederler. Üçüncü kalitede olanlar ise yaprak sağları ve
ince dallar olabilmektedir. Kurutulmuş yapraklar genellikle 25 kiloluk kanaviçe
çuvallar içinde ambalajlanarak ticarete verilir. Üçüncü kalitedeki ürün ince
delikli çuvallara doldurularak saklanır. Sumak yaprağı Türkiye'nin ihraç
ürünleri arasında yer almaktadır. Sumak meyvelerinin üretimi ise daha ziyade
köylüler tarafından yapılır. Ülkemizde yıllık sumak üretiminin 250-300 bin ton
olduğu tahmin edilmektedir. Bu konuda kesin istatistikler bulunmamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder