Kanola bir yağ bitkisidir. Çeşitlerinden elde edilen
bitkisel yağ besin değeri ve içeriği bakımından zeytinyağı ve yerfıstığı
yağının kalitesine yakındır. Dünya kanola üretiminin önemli bir kısmı insan
beslenmesinde kullanılır.
Kanola tohumlarından yüzde 38-50 arasında yağ çıkarıldıktan
sonra geriye kalan kısım değerli bir hayvan yemidir. Küspesinde yüzde 38-40
arasında protein bulunduğundan soya küspesi ile karıştırılarak hayvan yemi
olarak kullanılabilir.
Kanola arıları cezbeden sarı çiçeklere sahip olduğundan
arıcılar için de çok değerli bir bitkidir. Kanola bitkisinin çiçeklenme
döneminde bal arıları 1 hektardan 15 günde 100 kilo bal ve tahmini 1 kilo bal
mumu yapabilir.
Kanola tohumlardan soğuk presleme yöntemiyle elde edilen ham
yağ metanolle katalizör eşliğinde normal basınç altında hızlı işleme tabi
tutularak metil etere dönüştürülür ve biyodizel üretilir. 1 kilo kanola
tohumundan 450 gram yağ çıkarılmakta ve metanole reaksiyonundan sonra 450 gram
biyodizel yakıt elde edilebilmektedir.
İklim:
Kanla bitkisinin yetişmesi için uygun iklim koşulları Ege, Çukurova,
Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun pamuk, Marmara bölgesinin ise ayçiçeği ile
buğday ekilen alanlarında mevcuttur.
Kanola bitkisi kışlık veya yazlık olarak yetiştirilebilir.
Ülkemizde genellikle kışlık kanola tarımı yapılır. Kışlık kanola kışa kar
altında -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Ancak kışa girerken kuvvetli bir kök
oluşturması ve yapraklarının rozetleşmesini tamamlamış olması gerekir. Bunun
için de Ekim ayının başında tavlı toprağa ekilmesi ve çıkışı sağlanmalıdır.
Eğer kuraklık nedeniyle kuruya ekilmişse bir çıkış duyu verilmesi bitkinin
zamanında çıkışını ve kış gelmeden yeterince güçlenmesini sağlar. Kışlık
kanolanın sıcaklık isteği toplamı 2 bin 300 ile 2 bin 500 santigrat derecedir.
Yazlık kanola daha çok ılıman iklim bölgeleri olan Ege ve
Akdeniz'de yetiştirilir.
Toprak:
Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen
her türlü toprakta yetişir. Toprak yüzeyinin tesviyesi iyi olmalıdır. En iyi
yetiştiği toprak humuslu, derin yapılı, nötr veya hafif alkali ve hafif asit
topraklardır. En uygun pH seviyesi 6,5-7,5 arasıdır.
Hazırlık:
Kanola tohumu çok küçük ve çimlendikten sonra tohumların
toprak yüzeyine çıkış gücü çok düşük olduğundan, toprak yatağının iyi
hazırlanması gerekir. Buğday hasadından sonra kanola ekilecekse gölge tavında
veya düşen yağışlardan sonra pullukla sürüm yapılarak anız toprağın altına
gömülür. Daha sonra tırmık çekerek ince bir tohum yatağı hazırlanır.
Kanola, ayçiçeği, mısır veya pamuk yerine ekilecekse
hasattan kalan saplar tırmıkla tarla dışına çıkarılır. Eğer tarla otlu veya
çiğnenmişse sürülerek, otsuzsa kazayağı veya tırmıkla tohum yatağı keseksiz
olarak hazırlanır.
Gerekirse, ekimden önce ve sonra, toprak yüzeyinin düzgün
olması ve bastırılması için merdane çekilmelidir.
Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin
iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 10-12 derece olmalıdır. Bundan daha
yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Kanola ekim
zamanı Trakya Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz
bölgelerinde 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Eylül ve ekim
ayları üzerinde düşecek yağışlar toprağa ekilen kanola tohumlarının çıkmasına
yardımcı olacaktır. Bu şekilde erken ve iyi çıkış yapan kanola bitkileri kışa
6-10yaprak arası devrede girer ve kuvvetli bir kök sistemi geliştirerek soğuklardan
zarar görmez.
Eğer kanola ekimleri Kasım ayına sarkarsa çıkış yavaş ve
fideler de çok zayıf olduğundan soğukların başlamasıyla sıcaklık eksi 2 derece
ve altına düştüğünde geç fideler zarar görür. Karasal iklimin hâkim olduğu
bölgelerde kanola ekiminde geç kalınmamalıdır.
Kanola tarımında tohumluğun önemi büyüktür. Çiftçiler kendi
hasat ettikleri üründen tohumluk olarak ayırmamalıdır. Çünkü kanola bitkisi
yüzde 50'ye varan ölçülerde yabancı hardal türleriyle melezlendiğinden ikinci
yıl hasat edilen ürün tohumluk olarak ekildiğinde hasar edilen ürünün yapında
insan sağlığına zararlı maddelerin oranı artacaktır. Bundan dolayı her yıl
kontrollü olarak üretilen sertifikalı kanola tohumlarını üreticiler tarafından alınması gerekir.
Ekilen kanola çeşidinin yağ oranı da yüzde 40'ın üzerinde olmalıdır.
Ekim:
kanola ekimi hububat ve yonca ekim makinesi gibi küçük
tohumları ekebilen mekanik yani şanzımanlı ya da pinomatik mibzerlerle
yapılabilir. Üreticiler gelişmiş hassas ekim makinelerini kullanarak sıra arası,
sıra üzeri ve ekim derinliğini kolaylıkla ayarlayabilirler. Bu tip gelişmiş
ekim makineleriyle ekimde bir metrekareye kullanılan tohum miktarından önemli
tasarruf sağlanır. 1 dekara 350-450 gram arası tohumluk yeterlidir. Kanola
ekiminde sıra arası mesafe 17-35 cm, sıra üzeri mesafe 4-6 cm arasında olabilir
(toprak ve yağış miktarına bağlı olarak) Ekimin derinliği ise 1,5 cm civarında
olmalıdır. Aşırı sık ve derin ekimden uzak durulmalıdır. Derin ekimde çıkışlar geç kalır ve kışa iyice gelişmeden
gireceğinden zarar görür. Sık ekim için de zayıf gelişme söz konusudur. Güçlü
olmayan kök yapısına sahip olan kanola bitkileri kış soğuklarından önemli
ölçüde zarar görürler. Bazı gevşek yapıdaki topraklarda ekimden sonra merdane
geçilirse bitkini çıkışı iyi olur.
Tarlada hardal varsa kanola ekilmemelidir. Çünkü ikisi de
aynı familyadan olduğundan birbirine karışacağından mücadelesi zordur. Kanola
bitkileri toprakta taban suyu yüksekliği ve su tutmasına karşı çok hassastır.
Bundan dolayı yağışlı dönemlerde tarlada göllenme olursa su hemen tahliye
edilmelidir.
Gübreleme:
Kanola tarımında doğru gübreleme yapılması için üreticiler
toprak analizi yaptırmalıdırlar. Genellikle dekara 12-14 kilo azot ve dekara
6-8 kilo arası fosfor yeterlidir. Azotlu gübrelerin kanola tarımında ideal
uygulanması 3 e bölünerek yapılır. 1/3 ü ekimden önce veya ekimle birlikte
yüzde 21 lik amonyum sülfat formunda veya kompoze gübre kullanarak dekara 20
kilo, 2 uygulama şubat ayında dekara 20 kilo, son kısım ise Mart sonunda dekara
15 kilo olarak verilmelidir. Toprakta kükürt veya bor noksanlığı varsa bu
gübrelerin verilmesi gerekir. Dekara 15 kilo fosfat gübresi yeterli olur.
Kanola tarımından yüksek verim alabilmek için ekim nöbeti
yapılması gerekir. Kanolanın gireceği bazı münavebe modelleri şöyle
sıralanabilir;
1.model - Buğday - Kanola - Baklagil- Ayçiçeği
2. model - Pamuk - Kanola - Şekerpancarı - kavun - Karpuz
3. model - Ayçiçeği - Kanola - Buğday
Yabancı otlar:
Özellikle ilk evrede yabancı otlar tarlayı kaplayarak kanola
bitkisinin gelişmesini engelleyerek ve bitkinin besin maddesine ortak olarak
önemli ölçüde zarar yaparlar. Bu nedenle mücadele iyi yapılmalıdır. Kültürel
olarak mücadelede temiz tohum kullanılmalıdır. İlaçlama yapılabilir. Kimyasal
ilaçlamada aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.
Kanolanın önemli zararlıları:
- toprak pireleri
- tarla salyangozu
- kanola sap hortumlu böceği
- lahana böceği
- yaprak biti
Kanolanın önemli hastalıkları:
- mildiyö
- kolza kök uru
- kurşuni küf
Kanola nisan-Mayıs aylarında çiçeklenir. Bu dönemde tozlanma
için bal arılarına ihtiyaç duyulur. Tarla yakınında arı kovanları bulundurulur.
Çiçeklenmeden 40-50 gün sonra hasat yapılır. Bitki tamamen
sararıp kuruyor, kahverengiye dönüşür. Hasada başlamadan önce biçerdöver
ayarları çok iyi yapılmalıdır. Kanola hasat sonrasında kuru ambarlarda
depolanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder