Cruciferae familyasının Brassica oleracea türüne ait olan
lahana 2 yıllık bir bitkidir. Beyaz ve kırmızı mor başları sebze olarak
değerlendirilir. Serin iklim sebzesidir. Sonbahar ve kış aylarında kaliteli
üretim yapılır.
Dünyada yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde kış
aylarında yetiştirilir. Yaz sıcakları kaliteyi bozduğundan bu dönem yetiştirme
için tercih edilmemektedir.
Latince ismi Capitala falba L. olan lahananın eski Roma
dilinde kaput yani baş kelimesinden adını aldığı bilinmektedir. İçeriğinde çeşitli vitamin ve mineralleri
barındırır. İçeriği toprak ve iklim şartları, çeşidi ve yetiştirme saklanma
koşullarına göre değişiklik göstermektedir.
Erkenci, orta erkenci, orta, orta geçci, geçci olmak üzere çeşitleri
vardır.
Eski Roma'da lahanayı ana yemekten sonra tatlı olarak servis
yapıyorlardı. Lahananın değeri besleyiciliği ile sınırlı değildir. Lahana eskiden
büyük tedavi edici öneme sahiptir. Lahananın tedavi amacıyla kullanılması
hakkında eski tarihçilerin eserlerinde bilgiler yer almaktadır. Lahanayı eskiden
deri hastalıklarında, sindirim bozukluklarında kullanmışlardır. Halk hekimliğinde
lahana sindirimin düzenlenmesinde, karaciğer ve dalak hastalıklarında, egzamanın
tedavisinde, yanıklarda, irinlenmiş yaraların ve diğer hastalıkların
tedavisinde kullanılır.
Lahana nasıl yetiştirilir?
İklim
Lahana serin seven bir sebzedir. Yetişmesi için en uygun
sıcaklık 15-20 derecedir. Sebzelerin başları bu sıcaklıkta en iyi şekilde
oluşurlar. 25 derece gibi ısıda büyümesi engellenir. Lahananın geçci çeşitleri
-10 derece ısıya karşı bile dayanıklıdırlar.
Toprak
Lahana her türlü toprakta yetişebilir. Önemli olan toprağın
su tutma kapasitesinin iyi olmasıdır. Organik maddeler açısından zengin pH’sı
6-6,5 olan nemli, tınlı, kumlu-tınlı topraklarda kaliteli ürünler elde edilir. Tuzlu topraklarda lahana yetiştirilmemelidir,
çünkü bu tür topraklar yaprak kalitesini bozmaktadırlar. Lahanagillerin yetiştiği
topraklarda münavebe yapılmalıdır. Üst üste aynı toprakta yetiştirilmemelidir.
Gübreleme
Lahanalar besin maddesi açısından zengin toprakları severler.
Bu yüzden uygun yanmış ahır gübresi ile birlikte ticari gübre de verilir. Gübreleme
miktarını belirlemek için toprak önceden analiz ettirilmelidir. Ayrıca, dekara
4-5 ton yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Toprağa fosforlu gübrenin
tamamı dikim öncesinde, azotlu gübre ise 2 defada verilir; birinci kısmı
dikimle ikinci kısmı ise ikinci çapada verilir.
Yetiştirme
Lahana fideleri yastık veya viyollerde yetiştirilir. 1 m2
‘ye 2-5 gram tohum hesap edilir. Tohum yastıkları hazırlanır ve seyrek olarak 15 cm aralıkla açılan çizilere tohumlar
ekilir. (Çizilerin derinliğinin 2,5-3 cm olması gerekir). Tohumların ekimi öncesinde
çizilerin sulanması gereklidir.
Yastık dışında viyollerde yetiştiricilik tercih edilebilir. Bu
en iyi yöntemdir. Tutum daha iyi olmaktadır. Fide yetiştirme döneminde sıcaklık
12 derecenin altına düşmemelidir. Ekim sonrasında çimlenme 10 derecede 15 gün
içinde 20 derecede ise 1 haftada ortaya çıkar.
Lahana tohumlarının ekimleri Mayıs’ta başlayıp Ağustos’a
kadar aşamalı olarak devam edebilir. Dikimler ise Haziranı ile Ağustos’un
sonuna kadar gerçekleşebilir.
Lahana fidesinin iyisi 5-10 yapraklı, sağlam ve güçlü,
ayrıca fazla boylanmamış olmalıdır. Kırmızı lahana fidesinin dikimi Ağustos
ayının 15’ine kadar yapılmalıdır. Gecikme yapılması başın oluşumunu olumsuz
etkiler.
Dikim mesafesi olarak ise sıraların arası 50-70 cm ve sıraların
üzeri 45-60 cm ayarlanabilir. Dikimlerin aralıkları başların büyüklüğüne göre belirlenmelidir.
Dikim sık yapılırsa başlar küçük kalabilir. Dikim sonrasında bitkiye can suyu
verilecektir. Bitkiler 10-15 cm ulaştığında ilk çapa yapılır. İkinci çapa ise yapraklar
30-35 cm’lik çap kazanıp baş oluştuğunda uygulanır.
Lahana bol suyu seven bir sebze olmaktadır. Yağış durumu,
toprağın yapısı, sebzenin gelişimine bakarak düzenli olarak sulama yapılır. Bol
yağışlı bölgeler lahana yetiştiriciliği için uygundur. Yabani ot mücadelesi
çapalama ile yapılmalıdır.
Hasat
Lahanada dikimden 3-5 ay sonra başlar istenilen iriliğe
ulaşır. Olgunlaşan başların tarlada bekletilme süresi çeşidine göre 20-30 gün
arasında değişiklik gösterir. Başlar toprak seviyesinden bıçakla kesilir, bozulan
yapraklar temizlenir. Ortalama olarak 3-7 ton/da ürün alınır.
LAHANALARDA SİYAH DAMAR ÇÜRÜKLÜĞÜNÜN KİMYASAL MÜCADELESİNİN OLUP OLMADIĞINI SÖYLERMESİNİZ?
YanıtlaSilLahana yaprak güvesinden nasıl kurtulurum kolay yolu varmıdır
YanıtlaSilArap sabunlu solüsyon kullanılabilir:
YanıtlaSilMalzemeler ve Hazırlanışı
1 -2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır.
Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında
temizleyici sıvı sabun karıştırılır.
7
Organik Tarımda Bitki Koruma Yöntemleri
İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması
başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde
haftalık periyotlarla uygulama tekrarlanabilir.