Karakök veya diğer adıyla Yabani havuç Umberiliferae familyasından 1-2 yıllık otsu
bitkidir. 1,5 metreye kadar boylanır. Tatlı ve hoş kokulu kökü gıda olarak
kullanılır. Karakök ‘ün yemeği yapılır, sulu yemeklere konur ve ayrıca et
yanında garnitür olarak servis yapılır. Sebzelerin konservelerinde tat vermek
için kullanılır.
Karakök iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve böbrek taşlarında
idrar sökücü olarak uygulanır. Kökünde yüzde 3 civarında uçucu yağ vardır.
Bunun dışında C vitamini, karoten, karbonhidratlar, nişasta, selüloz, B1, B1, PPP
vitaminleri barındırır. Yabani havuç bal veren bir bitki olup, 1 hektara 98
kilo bal elde edilir.
Karakökün faydaları
Halk hekimliğinde bitki iştah açıcı, sindirimi
kolaylaştırıcı ve özellikle mide hastalıklarında kullanılır. İştah açması için
günde 4 defa 2 yemek kaşığı ufalanmış karakökün kökünü şeker yahut balla
karıştırarak 1 bardak kaynar suda hazırlanmış çayından 1/3 bardak içmek tavsiye
edilir. İdrar söktürücü, böbrek ve idrar kesesi taşlarında spazm giderici ve
bazı kadın hastalıklarında ağrı kesici olarak bitkiden yararlanılır.
Karakök soğuk algınlığı sırasında ortaya çıkan öksürüğün
giderilmesinde kullanılır. Bunun için 1 tatlı kaşığı rendelenmiş kök 1 bardak
suda 15 dakika kaynatılır ve günde 4-6 defa 1 yemek kaşığı içilir. Aynı
ölçülerde ufalanmış yapraklar veya dövülmüş tohum da kullanılabilir.
Sinirliliğe karşı karakökten yararlanılır. Ayrıca bitkiden hazırlanan ilaçlar deri
hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder