Maydanoz Apiaceae familyasından iki yıllık bir bitkidir.
Eski dönemlerde halk arasında ilaç olarak kullanılırdı. Yeşillik olarak XVI yüzyıldan
itibaren bilinmeye başlamıştır. Yeşil yaprakları et, balık ve sebze
yemeklerinde kullanılır.
Yeşil maydanoz yapraklarında protein, karbonhidrat, selüloz,
mineraller, C vitamini, karoten, B1,B2 ve PP vitaminleri bulunur. İçeriğinde
uçucu yağ vardır.
Bitkinin köklerinden gastronomide ve konserve yapımında
kullanılır. Tohum ve yapraklarından elde edilen uçucu yağdan da aynı zamanda
konserve yapımında yararlanılır.
Maydanozun faydaları nelerdir?
Maydanozun anavatanının Akdeniz ülkeleri olduğu düşünülür,
çünkü bu bölgede maydanozun yabani çeşitleri ile karşılaşılır. Maydanoz
Yunanistan'dan tüm dünyaya yayılmıştır. Orta asırlarda Avrupa ülkelerinde
maydanoz kokulu bitki olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
Maydanoz gastronomide büyük ölçüde kullanılır. Ufak kıyılmış
maydanoz yemeklere ilave edilir. Maydanoz yemeklere tat ve koku katmakla
birlikte ayrıca onları vitaminleştirir. Genellikle maydanoz yemeklere pişmeden
5-10 dakika önce eklenir. Maydanozun tatlı ve kokulu kökü de gastronomide
kullanılır. Kök çorbalara, et ve balık yemeklerine, ayrıca özel soslara ilave
edilir. Kış mevsimi için ufak doğranmış maydanoz kökü kurutulur.
Maydanoz eski dönemlerden beri halk hekimliğinde iştahın
açılması ve gıdaların iyi sindirilmesi için kullanılır.
Maydanoz tohumları idrar söktürücü ve böbrek ve idrar
kesesinde taş olduğunda yaygın olarak kullanılır. Tohumlardan ayrıca adet
düzensizliğinde, ağrılı adet döneminde, terletici olarak yararlanılır. Ufak
öğütülmüş maydanoz tohumlarından aşağıdaki tarife göre çay hazırlanır: 1 bardak
kaynar suya 1 tatlı kaşığı tohum ilave edilir, 15 dakika kaynatılır, soğutulur
ve süzülür, günde 4-6 kez bir yemek kaşığı içilir. Çocuklara tatlı kaşığı ile
verilir. Soğuk usulle hazırlanmış karışımda kullanılabilir. Bunun için 1 tatlı
kaşığı tohum 1 bardak suya eklenir 8 saat bekletip süzülür. Günde 4 kez 1/4
bardak içilir.
Maydanozun yaprakları ve kökü de halk hekimliğinde kullanılır.
20 gram ufalanmış yeşillik 1 bardak suda bekletilir, günde 3 kez 1/3 bardak
içilir. Karışım yerine bazen taze maydanozdan hazırlanan suyu içmek tavsiye
edilir. Maydanoz suyu yüksek ateşe karşı içilir.
Maydanozun uçucu yağının içindeki maddeler idrar üretimini
artırır. Kökünden yapılan çay nefes ve kalp faaliyetlerine iyi gelir. Maydanoz
ayrıca haricen de uygulanmaktadır. Maydanoz suyu ile ıslatılmış pamuk
sivrisinek veya arı sokan yere konulur. Maydanoz karışımından ve çayından
cildin yıkanması için yararlanılır. Çillerin ve koyu pigment lekelerinin
giderilmesi için sabah akşam yüzü maydanoz çayı ile limon suyu karışımı ile
silmek önerilir. Yüz beyazlatmak için her gün cilde taze maydanoz suyu
sürülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder